Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet Lebel 86/93/16 i klamerki

bassista

Pytanie

Napisano
Witam, proszę o potwierdzenie identyfikacji bagnetu i rozszyfrowanie sygnatur. Na fotkach rękojeść wygląda bardziej szaro i matowo niż w rzeczywistości. Zaskoczył mnie całkowity brak korozji (patyny itp) na rękojeści porównując do stopnia destrukcji reszty. Z czego zostało to stworzone? Jak oczyścić bagnet nie szkodząc? Myślałem o autolizie (folia aluminiowa + kret), do tej pory byłem zadowolony czyszcząc nią stal, srebro, mosiądz ale czy temu nie zaszkodzi?

I drugie pytanie: od czego są te klamerki (uprząż konna?)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A gdzie fotki?

Co do rękojeści bagnetów Lebel to były robione między innymi z alpaki,mosiądzu

Mam taki bagnecik z rękojeścią mosiężną
Napisano
Ok!Fotki są,jak pisałem tamtą odpowiedź jeszcze nie było,wygląda na to że to rękojeść z mosiądzu,czy są na niej bicia bq.fs wz.86/93/16?
Napisano
Nie, nie jest to polski bagnecik, niestety, bicia tylko takie jakie na foto. jak na mosiądz to nie spotkałem się z takim co nie pokrywa się warstwą patyny, zwłaszcza w warunkach gdzie ostrze jest przeżarte przez rdze praktycznie w całości
Napisano
Faktycznie dziwne powinien być w patynce,w takim razie może alpaka choc też chyba by zaszła patynką.Hym... dziwne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie