Kleeberczyk Posted May 31, 2010 Author Share Posted May 31, 2010 Witam. Z opowiadań mojej matki dowiedziałem się, że w latach 80 żył jeszcze człowiek, który pamiętał Cara Mikołaja II. Nie wiem w którym dokładnie roku się urodził, ale jakoś około lat 1890-98. Przychodził do mojego pradziadka i opowiadał mu jak służył w armii Carskiej i brał udział w walkach w Iranie i Iraku. Przynajmniej z jego opowiadań tak wynika. Mocno zaciągał po rosyjsku a moja matka była wtedy mała, miała może 10 lat i nie do końca pamięta tego pana. Opowiadał zawsze, że był a persyckyj granicy za kaspickim morzem". Trudno cokolwiek mi z tego wywnioskować bo tylko te słowa dobrze moja matka pamięta. Ale wydaje mi się, że oznaczało to iż brał udział w walkach w Persji czyli Iranie i Iraku, za Kaspijskim Morzem. Z mojej wiedzy wynika iż, w I wojnie tam były jakieś operacje, bitwy itd. Ale chciałbym zgłębić wiedzę na ten temat. Czy ktoś posiada jakieś informacje na temat jakie siły wysłano w ten rejon? Chce też dowiedzieć się więcej o tym facecie, czy mógłby być jakimś zasłużonym żołnierzem itd. Dlatego poszukuje informacji jakie carskie jednostki tam wysłano, i jakie toczyły się tam bitwy bo wydaje i się, że mało w internecie o tym jest. Wiem, że ten pan miał na imię Stanisław, lub Włodzimierz (bo moja matka nie może już go skojarzyć) a na nazwisko miał Szulc. Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć kilka słów na ten temat, zeskanować jakieś mapy itd. itp. Ten pan już nie żyje więc go o to nie zapytam. A z jego rodziny zostali tylko jego wnuczka i prawnuk z narzeczoną, oni wiedzą na ten temat tyle co ja więc prawie nic. Zmarł w latach 80 dokładnie to nie wiem kiedy.Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie informacje na temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.