db Napisano 20 Maj 2010 Autor Share Napisano 20 Maj 2010 witam,chciałbym sobie sprawić rogatywkę sukienną używaną w dywizji kościuszkowskiej, oczywiście replikę. Kogo można polecić jako wykonawcę najbliższej oryginałowi, fasonem i strukturą materiału?Drugim elementem jaki poszukuje to kombinezon motocyklisty/czołgisty, również prosiłbym o wskazówkipozdr.dbMógłbym prosić o zdjęcie oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czubaka Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 jeśli chodzi o kombinezony to chyba były takie samo lub bardzo podobne do sowieckich :http://rkka.ru/uniform/files/i_btmv.htmmożna dostać czasem kombinezony czarne radzieckie z lat 60 (krój niemalże identyczny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 Rogatywke albo samemu szyć albo np. kupić na aukcji http://www.allegro.pl/item1041139376_rogatywka_polowa_lwp_replika_nr_57_unikat.html kupiłem identyczną pare lat temu i służy mi do dzisiaj ( ale nie ręcze czy to ta sama jakość wykonania co ta kupiona kiedyś ale żródło pochodzenia chyba to samo / nie chcę reklamować producent ale po prostu mam podobną )Co do kombinezonu to gdybyś nie miał dojścia do koszernego radzieckiego - a nie jest to łatwe zadanie ( wzorów było kilka ) to można posiłkować sie amerykańskim kombinezonem HBT ( repliki do kupienia od reki w sklepach int.)dostawali je piloci,czołgiści,kierowcy,mechanicy itp z Lend Lease-u tylko trzeba je ukoszernić bo są zbyt nowe i czyste. Popracuj w nim troche przy sprzęcie i sie ukoszerni". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
db Napisano 20 Maj 2010 Autor Share Napisano 20 Maj 2010 ok, a jak zgodność materiału z oryginałem tej rogatywki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primer Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 Ja osobiście ją ciut przerobiłem...Moja miała usztywniacz przez co sama rogatywka nie układała sie na glowie... wywaliłem go i rogatywka stała sie bardziej luzna" i nie sterczała...plusdodałem dwie diurki na boku do wietrzenia, kułeczka do obrobienia dziurek do kupienia w pasmanteri.Materiał trudno ocenic po zdjęciu trzeba by w ręku zobaczyc ( foto czasem przekłamuje i dodaje niepotrzebnego blasku itp) ale za tą cene to chyba dobry zakup. Na 80% to taka jak moja a ja z mojej jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.