draven85 Napisano 13 Maj 2010 Autor Napisano 13 Maj 2010 WitamCzyściłem monetkę , na początku dosłownie na 15 minut wsadziłem do płynu do srebra jednak nie było efektów i zamoczyłem w kwasku cytrynowym, dosyć szybko pojawił się taki złotawy nalot. Orientuje się ktoś jak się go pozbyć i skąd się wziął? pozdrawiam
draven85 Napisano 13 Maj 2010 Autor Napisano 13 Maj 2010 Płyn firmy PAT do czyszczenia biżuterii , wsadziłem monetę do niego jeszcze raz i już wygląda ładnie, moneta srebrna tak mi się wydaje. pozdrawiam
sławek1989 Napisano 13 Maj 2010 Napisano 13 Maj 2010 nikiel sie rozpuszcza w rozcienczonych kwasach mineralnych twoj czyscik prawdopodobnie sie z takich składa. ten osad to zapewne warstwa tlenkow i innych zwiazkow niklu ktore powstały podczas roztwarzania metalicznego niklu. wydaje mi sie ze do niklu lepszy amoniak w małym stezeniu z inhibilitorem jest.
draven85 Napisano 13 Maj 2010 Autor Napisano 13 Maj 2010 Dzięki za poradę na przyszłość się przyda. pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.