Skocz do zawartości

Choszczno

Mozets

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie przedstawia wykop pod fundamenty bloku z roku 1973 w Choszcznie. Dlaczego go zamieszczam. Przez kilka dni w tym wykopie leżał niewybuch wielkogabarytowej bomby ( niewybuchu) z czasów wojny. W tym miejscu znajdował się przed wojną niemiecki bank. Miejsce gdzie leżała bomba jest oznaczone zielonym T. Dalej widać resztki skarbca podziemnego , który był dobrze zachowany. ( Wyłożony płytkami, glazurą). Bomba ta przebiła wszystkie stropy budynku i leżała w piwnicach do 1973roku. W tej chwili stoi tam blok mieszkalny. Zdjęcie wykonałem z 3 piętra bloku wojskowego, w którym mieszkałem. Chyba w tym samym miejscu znaleziono wówczas skarb zabytkowych złotych monet ( ok. 2000). Było o tym głośno. Część monet o niewyobrażalnej wartości numizmatycznej - zaginęła. Mimo wysiłków milicji.
Ta sam milicja nie znalazła wówczas mojego nowego roweru skradzionego na moich oczach.
Trochę w lewo od tego białego Domu Handlowego ( wówczas) żołnierze kopali rowy pod tel;ekomunikację. Przy budynku straży pożarnej odkryli piwnice - w których były skrzynie z zestawami pięknej porcelany. Nienaruszone. Dopiero przy niecierpliwym podważaniu wiek od skrzyń ( kilofem) parę talerzy pękło.

Napisano
W jeziorze (zakole koło banku) w Choszcznie kryje do dzisiaj sporo uzbrojeniowego złomu z czasów wojny. Moi koledzy, którzy dawno temu parali się płetwonurkowaniem wyciągali stamtąd sporo ciekawych eksponatów. Mówiono ( nie widziałem) o zatopionym sprzęcie pancernym tam-że. Jest to jednak miejsce niebezpieczne, mocno zamulone i może kryć pułapki z zatopionych elementów konstrukcji, drutów itp.
Nie doradzam poszukiwań przez nieprofesjonalnych nurków.
Jeden z wędkarzy żartował sobie ,że wyciągnał tam na haka poniemieckiego Zundappa (motocykl) z przyczepką i rkm-em. Na końcu dodawał,że jeszcze paliło się w nim światło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie