chudy.onyx Napisano 3 Maj 2010 Autor Share Napisano 3 Maj 2010 Proszę o pomoc przy konserwacji rzadkiego fantu. Mam maskę P-gaz, została wyciągnięta z dna, jest ona ze skóry. Chciał bym ją zakonserwować żeby się nie rozpadła i cieszyła oko. Cały czas trzymam ją wilgotną. I tu pytanie, co dalej mam zrobić, czy wysuszyć ją i dopiero suchą skórę smarować lanoliną czy kłaść na mokrą powierzchnię. Maska po wyjęciu jak i teraz śmierdzi produktami ropopochodnymi ( z resztek okrętu zalegających na dnie ), czy po wysuszeniu nic się jej nie stanie, czy mam tak długo czekać aż całkiem wywietrzeje i dopiero wtedy ją smarować?? Dziękuję za wszelką pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Smaruj od razu. Śmierdzieć i tak będzie wiele lat.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 3 Maj 2010 Autor Share Napisano 3 Maj 2010 dzięki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 a nie trzeba by ja jakąś chemią jeszcze?grzybki skóry nie zjedzą?hm...choć jak tyle lat ropa konserwowała:)eh...zazdroszczę Ci tej maski jakbyście jeszcze jakieś szarpnęli daj znać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 Jeszcze jedno pytanko, chcę ją wyczyścić z mułu i osadów dennych i pytanko czy mogę to robić zwykłą wodą z kranu czy lepiej kupić jakąś mineralną niegazowaną (żeby chlor nie zaszkodził skórce ). A co do tego czy trafię to niestety prace podwodne zostały zakończone na kanale. Ale może będą w basenie wojskowym. A tam powinny być lepsze fanty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebBo21 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Jak koniecznie chcesz wodą to nie mineralką tylko wodą źródlaną. (woda mineralna zazwyczaj jest wzbogacana minerałami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Można myć nawet destylowaną, tylko po co? Zwykła kranówa do przepłukania wystarczy. I tak będzie czystrza od tej z kanału.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 15 Maj 2010 Share Napisano 15 Maj 2010 Lepiej płukać w wodzie destylowanej,albo w przegotowanej kranówie. Tu by się przydało na nowo nasycić tłuszczami garbarskimi, tzw. tłuszczami kationowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 19 Maj 2010 Autor Share Napisano 19 Maj 2010 a z skąd miał bym wziąć takie cóś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Z garbarni najprościej :) Można smarować lanoliną z apteki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.