Skocz do zawartości

skórzana maska z dna kanału

chudy.onyx

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc przy konserwacji rzadkiego fantu. Mam maskę P-gaz, została wyciągnięta z dna, jest ona ze skóry. Chciał bym ją zakonserwować żeby się nie rozpadła i cieszyła oko. Cały czas trzymam ją wilgotną. I tu pytanie, co dalej mam zrobić, czy wysuszyć ją i dopiero suchą skórę smarować lanoliną czy kłaść na mokrą powierzchnię. Maska po wyjęciu jak i teraz śmierdzi produktami ropopochodnymi ( z resztek okrętu zalegających na dnie ), czy po wysuszeniu nic się jej nie stanie, czy mam tak długo czekać aż całkiem wywietrzeje i dopiero wtedy ją smarować?? Dziękuję za wszelką pomoc !

a nie trzeba by ja jakąś chemią jeszcze?grzybki skóry nie zjedzą?hm...choć jak tyle lat ropa konserwowała:)eh...zazdroszczę Ci tej maski jakbyście jeszcze jakieś szarpnęli daj znać:)

Jeszcze jedno pytanko, chcę ją wyczyścić z mułu i osadów dennych i pytanko czy mogę to robić zwykłą wodą z kranu czy lepiej kupić jakąś mineralną niegazowaną (żeby chlor nie zaszkodził skórce ). A co do tego czy trafię to niestety prace podwodne zostały zakończone na kanale. Ale może będą w basenie wojskowym. A tam powinny być lepsze fanty.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie