Skocz do zawartości

mundur szwaicarski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A może mi ktoś powiedzieć na który model munduru niemieckiego najlepiej nadaje się mundur szwajcarski ?
ps Guziki i mi by się przydały
  • Odpowiedzi 67
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Mundur Szwajcarski najlepiej przerobić na Feldbluse M1936. Tutaj masz ładne fotki pokazujące oryginalną Feldbluse M1936 http://www.interq.or.jp/tokyo/steiner/S-uni-85.html i http://www.interq.or.jp/tokyo/steiner/S-uni-85a.html
Napisano
Dzięki za stronki , troche zdziwiły mnie te pagony bo myślałem że były tylko zaokrąglone , jak dowiesz się z kąd można wziąć to sukno na kołnież to daj znać.
pzdr
Napisano
Romel79 - w sprawie guzików, to też na maila. Może mam też haki pasujące do 36.
Ja kompletuję polski wrześniowy, więc mogę się pozbyć.
Nieśmiertelne pytanie - gdzie kupić ćwieki do podkucia butów!!!!!
Napisano
Naramienniki zakończone trójkątnie a nie półokrągło noszono na kurtkach polowych (Feldbluse) przez szeregowców i podoficerów. W porównaniu półokrągłymi nie miały one wypustki w barwie broni. Zostały one oficjalnie wycofane w 1938 roku, jednak w ograniczonym stopniu mogły być donaszane przez żołnierzy w 1939 i później.

(+)
Napisano
Zgadza się. W okresie Kampanii Wrześniowej stary typ pagonów był jeszcze dość powszechny - dość dobrze jest to udokumentowane na materiale zdjęciowym. Sam zastanawiam się, czy do swojej Feldbluse nie dorobić sobie właśnie takich pagonów.

Pozdrawiam
Adam
Napisano
No, bez przesady z tą powszechnością, zwłaszcza, że ten typ naramienników stosowano wczśniej tylko dla Feldbluse a na pozostałych typach umundurowania były stosowane wersje z zaokrąglonym zakończeniem.
Stosując ten typ naramiennika ograniczas swoją postać do kampanii '39 ewentualnie Francja 1940 - ale z drugiej strony patrząc są latwiejsze do wykonania niż zaokrąglone.
Napisano
Ja też odtwarzam, tylko nie wrześniowego. Moje naramienniki sa przerobką pagonow szwajcarskich,ktore sa przy bluzie. Po prostu zaokraglilem je, obszylem białym otokiem i niezle wygladaja. Dam foto jak mi tylko wrona na pierś przyjdzie.
  • 2 weeks later...
Napisano
A co możecie powiedzieć o szwajcarskim mundurze straży pożarnej? wydaje mi się że jest taki sam poza naszywkami ??? można jego także przerobić na feldbluse36 ?
ps: ma ktoś może materiał na dolne kieszenie do szwajcara?
pzdr Romel
Napisano
Stałem się posiadaczem munduru armi szwajcarskiej.
Jak rozwiązać problem z guzikami ? feldbluse36 miał 5 guzików a szwajcar ma 4 i wszystko było by dobrze gdyby nie to że do kołnieżyka jest miejsce na 2 guziki czyli razem 6 , czyli co? trzeba zrobić wersie z jednym więcej?
pzdr Romel
Napisano

Ja zrobiłem ze szwajcara Feldbluse wz. 42, która jest zapinana na 6 guzików i wygląda tak (na fotce orginał, niebawem zamieszcze swoją przeróbkę) :

Napisano
Dobrze to wyszło , szkoda że na fotkach wychodzą inne klory niż w żeczywistości.
Może mi ktoś doradzić do którego najlepiej muzeum się wybrać aby poprzyglądać się orginalnym mundurom ?
pzdr
Napisano
kleryk_sh - wywiad donosi o 3 gościach w mundurach niemieckich pod gdańską jedynką, w tym jeden w hełmie rogaczu. Czy masz coś z tym wspólnego:)))
Napisano
HA HA HA ! No mielismy europejski dzien wiosny i trzeba sie bylo przebrac za stroj narodowy jednego z krajow europejskich :D . Kumpla ubralem w mojego szwajcara , spodnie splitter , klamre SS i helma w kalkach LSSAH , drugi mial swoje spodnie BGS i moja kurtke BGS i pasek z klamra i czape feldmutze :) , a ja za ruska sie ubralem !. Jak po euroPEJSKU to po europejsku :), moj historyk nas zobaczyl i o chlopaki, festung europa, co?" prowokacja sie udala hehe :)

Ty sie cos za czesto szwędasz w okolicy :D

Pozdrawiam
Napisano
To nie ja akurat was widziałem (a szkoda), ale mój ojciec:).
Mieszkałem niedaleko i czasem w okolicach bywam, z resztą jedynka to moja (własciwie mojego ojca też) był szkoła.
Napisano
uderz do mnie na GG jak masz 1078090

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie