Romel79 Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 A może mi ktoś powiedzieć na który model munduru niemieckiego najlepiej nadaje się mundur szwajcarski ? ps Guziki i mi by się przydały
gumbas Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Mundur Szwajcarski najlepiej przerobić na Feldbluse M1936. Tutaj masz ładne fotki pokazujące oryginalną Feldbluse M1936 http://www.interq.or.jp/tokyo/steiner/S-uni-85.html i http://www.interq.or.jp/tokyo/steiner/S-uni-85a.html
Romel79 Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 jest tylko taki problem z kąd wziąć takie ciemno zielone sukno na kołnieżyk ?
Romel79 Napisano 5 Marzec 2004 Autor Napisano 5 Marzec 2004 Dzięki za stronki , troche zdziwiły mnie te pagony bo myślałem że były tylko zaokrąglone , jak dowiesz się z kąd można wziąć to sukno na kołnież to daj znać.pzdr
mietek Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Romel79 - w sprawie guzików, to też na maila. Może mam też haki pasujące do 36. Ja kompletuję polski wrześniowy, więc mogę się pozbyć.Nieśmiertelne pytanie - gdzie kupić ćwieki do podkucia butów!!!!!
(+) Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Naramienniki zakończone trójkątnie a nie półokrągło noszono na kurtkach polowych (Feldbluse) przez szeregowców i podoficerów. W porównaniu półokrągłymi nie miały one wypustki w barwie broni. Zostały one oficjalnie wycofane w 1938 roku, jednak w ograniczonym stopniu mogły być donaszane przez żołnierzy w 1939 i później.(+)
Moose Napisano 5 Marzec 2004 Napisano 5 Marzec 2004 Zgadza się. W okresie Kampanii Wrześniowej stary typ pagonów był jeszcze dość powszechny - dość dobrze jest to udokumentowane na materiale zdjęciowym. Sam zastanawiam się, czy do swojej Feldbluse nie dorobić sobie właśnie takich pagonów.PozdrawiamAdam
(+) Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 No, bez przesady z tą powszechnością, zwłaszcza, że ten typ naramienników stosowano wczśniej tylko dla Feldbluse a na pozostałych typach umundurowania były stosowane wersje z zaokrąglonym zakończeniem.Stosując ten typ naramiennika ograniczas swoją postać do kampanii '39 ewentualnie Francja 1940 - ale z drugiej strony patrząc są latwiejsze do wykonania niż zaokrąglone.
Moose Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Ja odtwarzam właśnie postać piechura z Kampanii Wrześniowej.PozdrawiamAdam
kloki Napisano 6 Marzec 2004 Napisano 6 Marzec 2004 Ja też odtwarzam, tylko nie wrześniowego. Moje naramienniki sa przerobką pagonow szwajcarskich,ktore sa przy bluzie. Po prostu zaokraglilem je, obszylem białym otokiem i niezle wygladaja. Dam foto jak mi tylko wrona na pierś przyjdzie.
Romel79 Napisano 15 Marzec 2004 Autor Napisano 15 Marzec 2004 A co możecie powiedzieć o szwajcarskim mundurze straży pożarnej? wydaje mi się że jest taki sam poza naszywkami ??? można jego także przerobić na feldbluse36 ?ps: ma ktoś może materiał na dolne kieszenie do szwajcara?pzdr Romel
Romel79 Napisano 19 Marzec 2004 Autor Napisano 19 Marzec 2004 Stałem się posiadaczem munduru armi szwajcarskiej.Jak rozwiązać problem z guzikami ? feldbluse36 miał 5 guzików a szwajcar ma 4 i wszystko było by dobrze gdyby nie to że do kołnieżyka jest miejsce na 2 guziki czyli razem 6 , czyli co? trzeba zrobić wersie z jednym więcej?pzdr Romel
kloki Napisano 19 Marzec 2004 Napisano 19 Marzec 2004 Ja zrobiłem ze szwajcara Feldbluse wz. 42, która jest zapinana na 6 guzików i wygląda tak (na fotce orginał, niebawem zamieszcze swoją przeróbkę) :
kloki Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 ok. Jak obiecałem, tak zamieszczam fotki mojej przeróbki.Przód --->
kloki Napisano 20 Marzec 2004 Napisano 20 Marzec 2004 I cały komplet --->Spodnie szwajcarskie, bluza szwajcarska, buty umcajsy" polskie.
Romel79 Napisano 21 Marzec 2004 Autor Napisano 21 Marzec 2004 Dobrze to wyszło , szkoda że na fotkach wychodzą inne klory niż w żeczywistości. Może mi ktoś doradzić do którego najlepiej muzeum się wybrać aby poprzyglądać się orginalnym mundurom ? pzdr
mietek Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 kleryk_sh - wywiad donosi o 3 gościach w mundurach niemieckich pod gdańską jedynką, w tym jeden w hełmie rogaczu. Czy masz coś z tym wspólnego:)))
kleryk_sh Napisano 24 Marzec 2004 Napisano 24 Marzec 2004 HA HA HA ! No mielismy europejski dzien wiosny i trzeba sie bylo przebrac za stroj narodowy jednego z krajow europejskich :D . Kumpla ubralem w mojego szwajcara , spodnie splitter , klamre SS i helma w kalkach LSSAH , drugi mial swoje spodnie BGS i moja kurtke BGS i pasek z klamra i czape feldmutze :) , a ja za ruska sie ubralem !. Jak po euroPEJSKU to po europejsku :), moj historyk nas zobaczyl i o chlopaki, festung europa, co?" prowokacja sie udala hehe :) Ty sie cos za czesto szwędasz w okolicy :D Pozdrawiam
mietek Napisano 25 Marzec 2004 Napisano 25 Marzec 2004 To nie ja akurat was widziałem (a szkoda), ale mój ojciec:).Mieszkałem niedaleko i czasem w okolicach bywam, z resztą jedynka to moja (własciwie mojego ojca też) był szkoła.
Sniper 1939 Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 A łatwo będzie przerobić tą bluzę? http://allegro.pl/show_item.php?item=22767625
kloki Napisano 29 Marzec 2004 Napisano 29 Marzec 2004 No wlasnie z tego munduru przerobiłem swój. Ten co powyżej na fotkach...
kleryk_sh Napisano 30 Marzec 2004 Napisano 30 Marzec 2004 http://216.205.92.146/gtunic_M40_SS.jpgja takie cos z mojego szwajcara chce zrobic :DPozdrawiam
Romel79 Napisano 31 Marzec 2004 Autor Napisano 31 Marzec 2004 Hmm będziesz musiał zrobić jeden guzik więcej i wymienić kieszenie lub przerobić je tak jak klokipzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.