Skocz do zawartości

guzik francuski equipage de flotille

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o pomoc , guzik znaleziony na miejscu bitwy napoleońskiej 1806 , szukałem na buttonarium i na francuskich stronach , znalazłem guziki z tym napisem z lat 1810-14 jednak zawsze była to kotwica z umieszczoną na niej armaturą lub jedną armatą , francuska marynarka za N I spieszyła marynarzy na ląd , tworząc z nich regularne oddziały lub wcielając do infanterie de ligne.
Z jakiego okresu pochodzi ten ciekawy guzik?

Napisano

jest lekko wypukły co utrudnia w zakwalifikowaniu go do
Grande Armée może być późniejszy może nawet Napoleon III , lecz guzików późniejszych z tym napisem raczej nie spotkałem

Napisano
Kurde, Arek, już nie chce mi się czekać na ten ID. Sam Ci poszukam:) hehe. Na razie jest ten trop: http://www.mersencouleurs.com/index.php?id=dete&art=021

To najlepsze forum francuskie. jestem tam zalogowany. jak sam nie znajdę to tam wrzucę do ID. Ale już wygląda, ze Napoleon I, jednak szukajmy dalej...
Napisano
Twój guzik to 4 Załoga Floty. Ja znalazłem na razie 14stkę: 14eme équipage de flotille 1810-1814. Wyglądał troche inaczej:
http://www.lefouilleur.com/forum/download.php?id=36392

Ale będę szukał dalej:) Na razie odpadam:) Jak się zniechęcisz czekając to wrzucę tam na forum, tylko hasła będę musiał poszukać...
Napisano
Znalazłem już cywilny francuski z epoki. Kotwica tez taka, ale inny napis. Ten jest wojskowy więc moim zdaniem, bo załogi floty były chyba wyłacznie wojskowe no i kontekst znaleziska. A więc chyba 100% Napoleon I, 4 Załoga Floty. A dokładniej szukaj Bracie:)
Napisano
No właśnie wielkie podziekowanie dla kolegi Muiron z Napoleon.org.pl
i wszystkim którzy szukali
rzadka sprawa ponad 100 osób w kampani 1806
pozdro>
Napisano
Witam Panowie,
Napisałem na napoleon.org, że w kampanii 1806/07 brał udział jeden ekwipaż a nie numer 1. Na guziczku jest oczywiście czwórka.
Pozdrawiam.
Kopi dzięki za pozdrowienia,
Napisano
Skoro w kampanii 1806/07 brał udział jeden ekwipaż
(jak podają źródła Muirona nie podając jego numeru), to jeżeli guzik pochodzi z pola bitwy kampanii 1806 , to jest to guzik właśnie tego ekwipażu bez względu na jego numer i wcześniejszy id jest adekwatny do niego.
pozdro>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie