maku955 Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2010 Witam mam problem z wyczyszczeniem monetyPo wstępnym czyszczeniu moczeniu w wodzie z mydłem prawie bez skutkówPomóżcie:)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2010 oczywiście chodzi o patynę;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2010 awers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2010 rewers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2010 nikt nic? kurczę bo dosyć ładny stan ale jak tak zostawię to domyślam się że patyna się rozprzestrzeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 13 Kwiecień 2010 Share Napisano 13 Kwiecień 2010 pomocz w amoniaku i co jakis czas wyciagaj i przemywaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maku955 Napisano 13 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2010 gdzie mozna dostac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 13 Kwiecień 2010 Share Napisano 13 Kwiecień 2010 w slepie sporzywczym,amoniau używa sie do wypieku ciast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Monety z mosiądzu nie radziłbym moczyć w amoniaku (czyli oczywiście rozcieńczonym np. 5% roztworze wodnym HH4OH)- może spowodować szkody (zmatowienie powierzchni). Amoniak owszem, ale do monet srebrnych i to pod kontrolą. Mało wartościowe monetki z mosiądzu (PRL) z korozja chlorkową czyściłem po ostrożnym wypaleniu nad palnikiem Bunsena płynem do czyszczenia mosiądzu. Efekt był niezły, chociaż podejrzewam, że dla numizmatyków każde takie czyszczenie to zbrodnia na monecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.