Mazow Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Witam,Nie wiem, czy to medalik czy ryngraf.Znaleziony na polu w pobliżu sporo monet od 1750 do 1910. Monety polskie, pruskie i z zaboru rosyjskiego oraz łuski z 1-wszej WŚ.Dziękuje.
hali11 Napisano 4 Kwiecień 2010 Napisano 4 Kwiecień 2010 przydalybysie jakies wymiary ale raczej to medalik XVIII w moze starszy
kopijnik2 Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 medalik - nie ryngrafmiguel - czyli michałprzepisz literki
Mazow Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Napisano 22 Sierpień 2010 Witam,Ksiądz z parafii określił to jako ryngraf.Podaję opis:S.MIGVRL D EL MILLAGROPo stronie postaci z mieczem na diable".Po stronie Świętych:SACRA CHRISTI FAMILI AJest spory i ciężki.Pozdrawiam,
kopijnik2 Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 S.MIGVEL(Miguel) DEL MILLAGROSACRA CHRISTI FAMILIAczyli św. Michał Archaniołi św. Rodzinaobszar hiszpańsko-języcznyXVIII/XIX w
Mazow Napisano 22 Sierpień 2010 Autor Napisano 22 Sierpień 2010 Witam,Chodzi mi o pochodzenie tego ryngrafu. Ustaliłem, że jest z okresu XVIII wieku. Nikt od tej pory nie jest w stanie ustalić pochodzenia. Pozdrawiam,
kopijnik2 Napisano 22 Sierpień 2010 Napisano 22 Sierpień 2010 pomocne może być odwołanie się do przedstawienia" zawartego na medaliku...i odszukanie go na obrazach i rycinachczyli szukaj akiego" obrazu Michała Archanioła
Mazow Napisano 23 Sierpień 2010 Autor Napisano 23 Sierpień 2010 Dzięki za wskazówki.Szukam dalej.Pozdrawiam,
Martian Napisano 23 Sierpień 2010 Napisano 23 Sierpień 2010 Jeszce większe medaliki widziałem.. Na 100% nie jest to ryngraf, a jakiś medalik- medal(w znaczeni, że duży) ok. 2 poł XVIII w albo I poł. XIX i powodzenia życzę w dalszym szukaniu...
hajtman Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Jet to XVIII - wieczny medalik wybity w Hiszpanii.Chodzi o sanktuarium S.Miguel del Milagro w Meksyku w m. Tlaxcala.Sanktuarium powstało w miejscu objawienia się św.Michała Archanioła , indianinowi Diego Lázaro , jednemu z pierwszych nawróconych na chrześcijaństwo w 1631 r.Sw. Michał objawiał się mu trzykrotnie w tym roku.W 1644 r.kościół po przeprowadzeniu badań uznał te objawienia i w tym miejscu zbudowano sanktuarium.Rzeźba na ołtarzu,w Sanktuarium to nie ten wzorzec,ale obraz znajdujacy sięw Museo de la Virgen de Guadalupe, México Tepeyac w Meksyku.Twój medalik jest w idealnym stanie.W katalogach nie spotkałem jeszcze takiego stanu.Gratulacje.Pozdrawiam JuraP.s. sorry Martian, ale nie spotkałem się jeszcze,aby ktoś taki oktagonalny medalik datował na XIX wiek.
Mazow Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Witam,Dzięki kolego za informację. Rzeczywiście jest w bardzo dobrym stanie.Jeśli mrzesz przesłać jakąś stronkę www. będę wdzięczny.Pozdrawiam,
hajtman Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Proszę Cię bardzo:http://www.corazones.org/lugares/latino_a/mexico/san_miguel_mil/miguel_milagro.htmto link do historii,o ile chodzi o sam medalik,to katalog włoski posiadam,niestety w postaci książki.Pzdr.Jura
Martian Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=675851#1115689
hajtman Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 Martian ,tu masz również wydatowany i wyceniony:http://www.deamoneta.com/auctions/search/1/page:4/c:Una+collezione+di+medaglie+devozionaliI co,z nimi też się będziesz spierał? Pzdr.Jura
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.