Skocz do zawartości

Ryngraf

Mazow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Nie wiem, czy to medalik czy ryngraf.
Znaleziony na polu w pobliżu sporo monet od 1750 do 1910. Monety polskie, pruskie i z zaboru rosyjskiego oraz łuski z 1-wszej WŚ.
Dziękuje.

• 4 months later...
Napisano
Witam,
Ksiądz z parafii określił to jako ryngraf.
Podaję opis:
S.MIGVRL D EL MILLAGRO
Po stronie postaci z mieczem na diable".
Po stronie Świętych:
SACRA CHRISTI FAMILI A
Jest spory i ciężki.
Pozdrawiam,
Napisano
Witam,
Chodzi mi o pochodzenie tego ryngrafu. Ustaliłem, że jest z okresu XVIII wieku. Nikt od tej pory nie jest w stanie ustalić pochodzenia.
Pozdrawiam,
Napisano
Jeszce większe medaliki widziałem.. Na 100% nie jest to ryngraf, a jakiś medalik- medal(w znaczeni, że duży) ok. 2 poł XVIII w albo I poł. XIX i powodzenia życzę w dalszym szukaniu...
Napisano
Jet to XVIII - wieczny medalik wybity w Hiszpanii.
Chodzi o sanktuarium S.Miguel del Milagro w Meksyku w m. Tlaxcala.Sanktuarium powstało w miejscu objawienia się św.Michała Archanioła , indianinowi Diego Lázaro , jednemu z pierwszych nawróconych na chrześcijaństwo w 1631 r.Sw. Michał objawiał się mu trzykrotnie w tym roku.W 1644 r.kościół po przeprowadzeniu badań uznał te objawienia i w tym miejscu zbudowano sanktuarium.Rzeźba na ołtarzu,w Sanktuarium to nie ten wzorzec,ale obraz znajdujacy się
w Museo de la Virgen de Guadalupe,
México Tepeyac w Meksyku.Twój medalik jest w idealnym stanie.W katalogach nie spotkałem jeszcze takiego stanu.Gratulacje.

Pozdrawiam Jura

P.s. sorry Martian, ale nie spotkałem się jeszcze,aby ktoś taki oktagonalny medalik datował na XIX wiek.
Napisano
Witam,
Dzięki kolego za informację. Rzeczywiście jest w bardzo dobrym stanie.
Jeśli mrzesz przesłać jakąś stronkę www. będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Napisano
Proszę Cię bardzo:

http://www.corazones.org/lugares/latino_a/mexico/san_miguel_mil/miguel_milagro.htm

to link do historii,o ile chodzi o sam medalik,to katalog włoski posiadam,niestety w postaci książki.

Pzdr.Jura
Napisano
Martian ,tu masz również wydatowany i wyceniony:

http://www.deamoneta.com/auctions/search/1/page:4/c:Una+collezione+di+medaglie+devozionali

I co,z nimi też się będziesz spierał?
Pzdr.Jura

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie