Skocz do zawartości

Punca?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym dowiedzieć się czy jest to punca czy uszkodzenia.. jeśli nie są to uszkodzenia a myślę że nie są to prosił bym o info na temat tych bić, pozdro

Napisano
Widzę tam coś co przypomina cyfrę 9. Złotnicy często na swoich wyrobach ze srebra oprócz cech probierczych wybijają również liczbę 925 (próba srebra). Jeżeli rzeczywiście jest to 9-tka na pewno jest to część takiej właśnie puncy.
Napisano
no ale na złocie tak też bili? no i ja tam jak by widzę 9 a potem 7??? nie mam na razie dobrego aparatu ale w ciągu paru dni zrobię leprze foty, są jakieś stronki z puncami?
Napisano
Pablo na złocie nie ponieważ 925 to próba srebra.
Gniewkos złotnik nie wybija prób tylko zawozi wyroby do urzędu probierczego i tam są one wybijane, a punce 925 posiada każdy zakład produkujący wyroby ze srebra podobnie jak punce z imiennikiem zakładu. I te punce złotnik moze wybić sam. Większość wyrobów ze srebra jest wykonywana z próby 925. Złotnik doskonale wie jaką próbę ma jego wyrób bo albo kupuje gotowy surowiec o danej próbie, albo sam go wytapia w zakładzie dobierając odpowiedni skład żeby zmieścić się w próbie.
Napisano
Dezerter przeczytaj to co napisałeś w ostatnim poście zwłaszcza początek, potem przeczytaj jeszcze raz... ja doskonale wiem co i jak ale już z poprzedniego postu wynikało, że chyba jednak nie bardzo wiesz o co chodzi w tym wszystkim...
Napisano
Panowie nie kłóćmy się...
to co na zdjęciach jest złote.. więc wynika z tego co napisaliście że ta próba 925 odpada, muszę poczekać jeszcze na aparat niestety,
Napisano

Jest to krawędź puncy, ale co to jest za bicie nie jestem w stanie określić na podstawie tego zdjęcia. Co to jest za przedmiot? Możesz dać inne fotki? Możliwe też że jest to bicie które nie przedstawia niczego, a ma za zadanie tylko imitować cechę probierczą czyli próbę...

• 2 months later...
Napisano
przypomnę się z tą puncą, kolega mi sugerował aby czytać nie wypukłe a wklęśnięcie, więc wychodzi na jakąś hebrajską literę ? judaika? proszę o opinię i o pomoc w dalszym ciągu.
jak by Pani Natasza Mogła się wypowiedzieć...
Pozdro
Napisano
no faktycznie z tej strony to inaczej wygląda,
no to jest zaczep od szpilki i przedmiot broszka złota,
dokładniej po tych biciach coś można określić? bo teraz sugestia że carskie to jest to znowu coś nowego. pozxdro
Napisano
Pablo to fajnie, że nawet przedmiot odgadłem :)
Co do puncy, to nie sugestia, a fakt. 56 zołotników to na 100 % carskie bicie.
To druga punca, to prawdopodobnie fragment monogramu złotnika, albo cechy miejskiej. Krój samych cyferek 56 wskazuje raczej na wyrób przed 1896 rokiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie