Pablo.wpl Napisano 31 Marzec 2010 Autor Napisano 31 Marzec 2010 Witam chciałbym dowiedzieć się czy jest to punca czy uszkodzenia.. jeśli nie są to uszkodzenia a myślę że nie są to prosił bym o info na temat tych bić, pozdro
Gniewkos Napisano 31 Marzec 2010 Napisano 31 Marzec 2010 coś tam widać, ale po takich zdjęciach nie ma szans na dokładną opinię,pozdro!
C.K. Dezerter Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 Widzę tam coś co przypomina cyfrę 9. Złotnicy często na swoich wyrobach ze srebra oprócz cech probierczych wybijają również liczbę 925 (próba srebra). Jeżeli rzeczywiście jest to 9-tka na pewno jest to część takiej właśnie puncy.
Pablo.wpl Napisano 1 Kwiecień 2010 Autor Napisano 1 Kwiecień 2010 no ale na złocie tak też bili? no i ja tam jak by widzę 9 a potem 7??? nie mam na razie dobrego aparatu ale w ciągu paru dni zrobię leprze foty, są jakieś stronki z puncami?
Gniewkos Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 C.K. Dezerter, a z kąt złotnik wie że ma wybić daną próbę...?
C.K. Dezerter Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Pablo na złocie nie ponieważ 925 to próba srebra.Gniewkos złotnik nie wybija prób tylko zawozi wyroby do urzędu probierczego i tam są one wybijane, a punce 925 posiada każdy zakład produkujący wyroby ze srebra podobnie jak punce z imiennikiem zakładu. I te punce złotnik moze wybić sam. Większość wyrobów ze srebra jest wykonywana z próby 925. Złotnik doskonale wie jaką próbę ma jego wyrób bo albo kupuje gotowy surowiec o danej próbie, albo sam go wytapia w zakładzie dobierając odpowiedni skład żeby zmieścić się w próbie.
Gniewkos Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Dezerter przeczytaj to co napisałeś w ostatnim poście zwłaszcza początek, potem przeczytaj jeszcze raz... ja doskonale wiem co i jak ale już z poprzedniego postu wynikało, że chyba jednak nie bardzo wiesz o co chodzi w tym wszystkim...
C.K. Dezerter Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Gniewkos tak się składa że jestem byłym złotnikiem. Czego nie rozumiesz? Napisz to Ci to wyjaśnie.
Pablo.wpl Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 Panowie nie kłóćmy się...to co na zdjęciach jest złote.. więc wynika z tego co napisaliście że ta próba 925 odpada, muszę poczekać jeszcze na aparat niestety,
Pablo.wpl Napisano 2 Kwiecień 2010 Autor Napisano 2 Kwiecień 2010 dajmy na to że tam są jakieś cyfry a to co?
C.K. Dezerter Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Jest to krawędź puncy, ale co to jest za bicie nie jestem w stanie określić na podstawie tego zdjęcia. Co to jest za przedmiot? Możesz dać inne fotki? Możliwe też że jest to bicie które nie przedstawia niczego, a ma za zadanie tylko imitować cechę probierczą czyli próbę...
Pablo.wpl Napisano 9 Czerwiec 2010 Autor Napisano 9 Czerwiec 2010 przypomnę się z tą puncą, kolega mi sugerował aby czytać nie wypukłe a wklęśnięcie, więc wychodzi na jakąś hebrajską literę ? judaika? proszę o opinię i o pomoc w dalszym ciągu.jak by Pani Natasza Mogła się wypowiedzieć...Pozdro
Czołg_7TP Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Pablo.wpJeżeli przedmiot jest złoty, to sprawa jest bardzo prosta.Jest to carska punca złota 56.
Czołg_7TP Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Oczywiście, ze względu na niewielkie rozmiary przedmiotu (wygląda mi to, jak zaczep od szpilki, przy broszce), całość puncy się nie zmieściła.
Pablo.wpl Napisano 10 Czerwiec 2010 Autor Napisano 10 Czerwiec 2010 no faktycznie z tej strony to inaczej wygląda, no to jest zaczep od szpilki i przedmiot broszka złota,dokładniej po tych biciach coś można określić? bo teraz sugestia że carskie to jest to znowu coś nowego. pozxdro
Czołg_7TP Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Pablo to fajnie, że nawet przedmiot odgadłem :)Co do puncy, to nie sugestia, a fakt. 56 zołotników to na 100 % carskie bicie.To druga punca, to prawdopodobnie fragment monogramu złotnika, albo cechy miejskiej. Krój samych cyferek 56 wskazuje raczej na wyrób przed 1896 rokiem.
Czołg_7TP Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Tutaj masz puncę 56 z monogramem, ale wzór już po 1896 roku.
Pablo.wpl Napisano 11 Czerwiec 2010 Autor Napisano 11 Czerwiec 2010 o masz:P jaka konspiracja :Pdzięki;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.