Skocz do zawartości

Strzelnica R621

szym

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mamy problem ze sklasyfikowaniem strzelnicy znajdującej się w schronie R 621 w Tomaszowie Maz., na Linii Pilicy (a2) Panzeratlas jest tu za krótki. Podobną strzelnicę znaleźliśmy na jakiejś stronie poświęconej Wałowi Atlantyckiemu, też w schronie R 621.
Obecnie rewaloryzacją schronu zajmuje się stowarzyszenie Labirynt".Zebraliśmy sporo materiałów dotyczących wyposażenia obiektu, ale typ strzelnicy pozostaje dla nas ciągle tajemnicą.

Napisano
Pancerze w R621
2 x 434 P01
1 x 19 P7
1 x 410 P9
1 x 735 P3
2 x 48 P8

Takie przynajmniej znalazłem oznaczenia. Czy prawdziwe? Nie wiem.
Napisano
Piotr916, dzięki, stronę znam, jednak tej strzelnicy tam nie ma.
DaSk, asz" schron został zbudowany jesienią 1944 r. i ma znaczące odstępstwa od pierwotnych planów. Brak wyjścia ewakuacyjnego (410P9), zamiast 19P7 drewniana ościeżnica (i chyba także drewniane drzwi, no i właśnie strzelnice, na pewno nie 48P8. Reszta się zgadza. No może jeszcze brak wieszaków na prycze, zamiast tego pręty w w ścianach.
Zapraszam na http://labirynt.org.pl
Napisano
Znalazłam coś co może będzie pasować do waszego pancerza. W książce Panzeratlas 1 autorstwa M. Dudka i J. Sadowskiego na stronie 49 u dołu jako fotografia nr 4 przedstawiony jest pancerz podobny do znajdującego się w waszym schronie. Opisany jest on jako płyta gr. 4 cm strzelnicy MG 08 będąca prawdopodobnie adaptacją płyty ckm z lat 20 tych". Fotka została wykonana w korytarzach Książa (tak jest opisane zdjęcie). Na fotce widać 5 śrub mocujących i rączkę od zasłony. Może kolega Jagmin wam pomoże.
Napisano
DaSk, faktycznie coś jest na rzeczy, chociaż nasza jest szersza i ma z prawej blaszaną kieszeń za która chowała się zasuwa. W każdym razie dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie