Skocz do zawartości
  • 0

Oś z pola bitwy. Biedka? Taczanka?

whiteeagle

Pytanie

Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tej oto osi, która została znaleziona na polu bitwy z 1939 roku. Wraz z osią znaleziony został fragment dyszla (lub czegoś podobnego). Mam kilka przypuszczeń - polska biedka, taczanka, wóz taborowy? Długość wynosi 140 cm, a od zewnętrznej strony pierwszego pierścienia do zewnętrznej strony tego samego z drugiej strony, dokładnie 122,5 cm. Może ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować te części?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po analizie kilku wątków z odkrywcy, znalazłem zdjęcia zamieszczone przez kolegę atamana, na których widać niemal identyczne osie.
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/img_6228.jpg
Wnioskuję zatem, że jest to oś taczanki, choć niekoniecznie wz. 36.
Napisano

Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tej oto osi, która została znaleziona na polu bitwy z 1939 roku. Wraz z osią znaleziony został fragment dyszla (lub czegoś podobnego). Mam kilka przypuszczeń - polska biedka, taczanka, wóz taborowy? Długość wynosi 140 cm, a od zewnętrznej strony pierwszego pierścienia do zewnętrznej strony tego samego z drugiej strony, dokładnie 122,5 cm. Może ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować te części?

Napisano

W pobliżu została znaleziona też prostokątna płytka o wymiarach 340 x 142 mm. Zachowało się trochę polskiej oliwkowo - zielonej farby. Grubość górnej krawędzi (patrząc na zdjęcie) wynosi 10 mm i zwęża się przy dolnej krawędzi do 2 mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie