wujed Napisano 28 Marzec 2010 Autor Napisano 28 Marzec 2010 Witam!Właśnie udało mi się wybrać na pierwszy wypad z moim nowym fisherkiem i zauważyłem taki problem.Wykrywacz w trybie AT i SL z dyskryminacją ustawioną na 0 jest bardzo niestabilny.Nawet kiedy trzymam cewkę wysoko nad ziemią ciągle popiskuje i wskazania skaczą po całej skali.Jedynie gdy skręcę czułość poniżej 60 lub w trybie DE wykrywacz jest w miarę stabilny.Wiem że to czuły sprzęt ale ciągłe wzbudzanie nawet jak cewka jest metr nad ziemią to chyba przesada.Czy ktoś z posiadaczy F70 mógłby sprawdzić czy jego wykrywacz też się tak wzbudza byłbym bardzo wdzięczny,bo nie wiem czy odesłać go do serwisu a może ten typ tak ma?Pozdrawiam!
maxim026 Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 nie posiadam owego Ficha ale może chociaz tyle pomoge. ;)) pozdrawiam i miłej lektury .http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewforum.php?f=93&sid=229b1b2b057a3b7d0f0ba5636a2ea481
wiciu_r Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Ja chodzę tak (ale nie ukrywam, że uczę się sprzętu dopiero):dyskryminacja na czystym terenie 5, na zaśmieconym 10 i nie ma problemu", treshold na +2. Pierwszy wypad 2 monetki, drugi 2, trzeci 5, czwarty 12, dyskryminacja tak jak napisałem, kombinuję nieco z tresholdem, natomiast najważniejsze jest jak na razie moim zdaniem ustawienie gruntu. Generalnie na czwartym wypadzie jeśli idzie o ilość fantów to pokonałem xterkę 705.Nie spiesz się, niech każde ruch sondy częściowo nachodzi na poprzedni, wówczas NIC nie zostawisz. Dokładnie sprawdzaj każdy niepewny sygnał skanując miejsce pod innym kątem.Jak uczy doświadczenie, inni pobiegną przed siebie 3 razy szybciej, ale Ty systematycznie przeczeszująć miejscówkę wyciągniesz 4 razy więcej fantów.Pozdrawiam
wujed Napisano 29 Marzec 2010 Autor Napisano 29 Marzec 2010 Rozumiem że w trybach AT i SL może się wzbudzać przy normalnych poszukiwaniach,ale przy cewce uniesionej do górypowinna być chyba cisza i o taki test mi właśnie chodzi.Czy w Waszych fisherkach przy uniesionej do góry cewce,tryb SL,dyskryminacja 0,czułość powiedzmy 90 i.......jest cisza,czy ciągłe popiskiwania?Pozdrawiam!
wiciu_r Napisano 29 Marzec 2010 Napisano 29 Marzec 2010 Przy takiej sytuacji jak mówisz to powinna być cisza, chyba że:1. linia energetyczna, nawet podziemna zakłóca wykrywkę2. słabe baterie3. niedokręcony przewód sondy4. sonda zabrudzona ziemią, z żelazną mikropopierdółką5. sonda ma osłonkę, pod która dostała się wilgotna ziemia6. zawilgocony, trzymany w garażu wykrywacz
wujed Napisano 30 Marzec 2010 Autor Napisano 30 Marzec 2010 Testy robiłem bez osłony i z czystą cewką,na trzech różnych kompletach baterii i akumulatorków,u siebie na podwórku i w samym środku lasu i nawet komórkę wyłączyłem ,wtyczką próbowałem poruszać ale żadnych różnic nie było,ciągłe popiskiwania,więc chyba jakaś usterka.Pozdrawiam!
rebe Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 Miałem podobny problem. Dodatkowo miałem problem z dostrojeniem wykrywacza do gruntu. Jak się okazało winna była cewka,która została wymieniona w ramach gwarancji.
wujed Napisano 1 Kwiecień 2010 Autor Napisano 1 Kwiecień 2010 Co do dostrojenia do gruntu to też mam wątpliwości bo największą wartość jaką udało mi się uzyskać to 72.Wydaje mi się że przeważnie powinno być ok. 90.Pozdrawiam!
Pablo.wpl Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 zależy jaka gleba oczywiście, jego trzeba poznać potrafi miło zaskoczyć, sprawdzaj co jakiś czas dokręcenie przewodu od cewki i czystość styków, nie zaszkodzi przeczyścić spirytusem technicznym, co do dostrojenia to ma on nieraz i u mnie odchyły ale jak powrócisz do ust fabrycznych to powinno wszystko powrócić do normy. poza tym nie ustawiaj za dużego wzmocnienia, czułość 60-70 jest najlepsza, a na zakłócenia zmiana częstotliwości pracy, na pewno dostałeś polską instrukcję więc przeczytaj ją dokładnie i poćwicz, pozdro
Pablo.wpl Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 Dodam jeszcze że i ja miałem problem z cewką która była dana ze sprzętem ale jak ma gwarancję to na miejscu w sklepie ogarną sprawdzą i dadzą nową od reki, bynajmniej tak w vikin gu było. przy zepsutej cewce może sam dawać dźwięki niestabilne nawet w powietrzu.
rebe Napisano 2 Kwiecień 2010 Napisano 2 Kwiecień 2010 W nowej cewce zauważyłem , że górna jej część jest dodatkowo uszczelniona sylikonem.W pierwszej chwili myślałem , że ktoś tam grzebał,i wkleił usunięty element. Po konsultacjach ze sprzedawcą okazało się że producent dodatkowo uszczelnia cewkę, prawdopodobnie wcześniejsze wersje tego nie miały.
wujed Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Po konsultacji z serwisem stwierdzili że mam odesłać wykrywacz do serwisu i wszystko sprawdzą bo takie zachowaniewykrywki nie jest normalne.Panowie dzięki że podzieliliście się swoimi doświadczeniami i mam nadzieję że po naprawie fiszerek jeszcze nie raz mnie mile zaskoczy.Pozdrawiam!
Eastlegion Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 O ile uznają Twoją reklamację. W Vikingu olewanie klientów, to norma.Pozdrawiam.
Pablo.wpl Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 jeżeli uszkodzenia są mechaniczne to olewają... ja nie miałem tam problemów. pozdro
Eastlegion Napisano 3 Kwiecień 2010 Napisano 3 Kwiecień 2010 Jeżeli uszkodzenia nie są mechaniczne również olewają... Ja miałem tam problemy.Pozdro.
wujed Napisano 3 Kwiecień 2010 Autor Napisano 3 Kwiecień 2010 Żadnych uszkodzeń mechanicznych nie zauważyłem,a jak naprawa się skończy to dam znać.Pozdrawiam.
wujed Napisano 4 Kwiecień 2010 Autor Napisano 4 Kwiecień 2010 Sprzęt jest na gwarancji więc jak się skończy zobaczymy.Po wszystkim się odezwę i napiszę jak się skończyło bo widzę że więcej osób ma takie problemy.Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
rebe Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 Ja się nie zgodzę, sprzęt z wymienioną cewką miałem już po tygodniu.
Eastlegion Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 Kol Rebe, w czepku urodzony jesteś, że Ci wymienili. Myślę, że tu nie ma co się cieszyć z faktu uznanej gwarancji. Należy się raczej bulwersować, że dochodzi do takich sytuacji gdzie firma z silną pozycją na rynku sprzedaje niesprawne detektory. Może to właśnie przez tą silną pozycję...Zdrów!
oskar1021 Napisano 6 Kwiecień 2010 Napisano 6 Kwiecień 2010 hmmm a to ciekawe ja mam w Fisherku F5 taki problem.Ale po prostu nie wiem od czego to zależy bo nie za każdym razem tak jest.Ale też chyba będę reklamować.
pikpok44 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 mój tez na AT tak ma, pierdzi sobie niewiadomo na co i nie da sie tego wyeliminowac ustawieniami bo nawet bez cewki to samo . Czasem tez zaczyna wariowac jak by ze 100 monet naraz bylo ale to tylko kilka sekund i zadko raczej.
Pablo.wpl Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Pewnie teraz mówisz o zakłóceniu spowodowanym przez telefon jak łapie zasięg...
Pablo.wpl Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 Panowie spróbujcie przywrócić ust fabryczne i wtedy sprawdzić, ja osobiście podobnie mialem jak cewka padała, no sam doszedłem że kabelek ale po co ruszać jak tam na śrubkach plomby aby samemu nie dłubać, a na dyskryminacji wam się odzywa sam np jak machacie nie nad ziemią tylko w powietrzu?
pikpok44 Napisano 12 Kwiecień 2010 Napisano 12 Kwiecień 2010 moj na dyskryminacji pracuje idealnie. AT uzywam zadko ze względu na bardzo zasmiecony zelazem teren i te dodatkowe pierdzenie ktore bardzo irytuje. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.