Skocz do zawartości

Rutus proxima - problem

Czapaj-67

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, czasem mam tak z wykrywaczem (często) że gdy ide to pojawia sie sygnał i gdy wracam cewką w to miejsce to juz nie ma sygnału:(...albo jak juz zaczynam kopac i wykopie dołek to potem okazuje się ze brak sygnału i dołek jest jak by pusty.czy jest to jakos zwiazene z ustawieniami?
Napisano
Dużo może być przyczyn, przeważnie to luz na kablu od cewki lub jak cewka uderza w trawę... od jakiego czasu chodzisz z proximą?
Napisano
zależy jakie masz ustawiania na dynamiku dyskryminacja może odrzucić ,jeśli dokładnie nie namierzysz przedmiotu możesz kopać obok korzystaj z pinpointa
Napisano
Ten typ tak ma,chodzisz,chodzisz,masz sygnał kopiesz dołek ,niczego niema,ja robię w ten sposób,że jeżeli mam sygnał na dynamiku,to sprawdzam ponpointem,jeśli jest na pinpoincie ,wtedy kopię,jeżeli nic nie ma daję sobie spokój,dodatkowo kopię tylko wtedy,gdy mam jednorodną fazę sygnału,czyli dwa kwadraciki jeden nad drugim.Jeżeli mam niejednorodną fazę i kopię,zwykle trafiam na jakieś śmieci.
Napisano
Te ginące sygnały pochodzą zapewne w większości od stalowych, zardzewiałych przedmiotów (np. gwóźdź), w właściwie o tej rdzawej otoczki która się tworzy wokół przedmiotu. Wywalisz taki przedmiot z dołka i już nie piśnie. Najlepiej wykpoaną ziemię przelecieć pint pointem i jak jest sygnał tylko na pint poincie, a w trybie dynamicznym z wyciętym żelastwem milczy to znaczy, że rdzewiuch.
Napisano
Witam dokładnie podzielam zdanie kolegi EnemyofGod. Miałem ten sam problem, wykluczyłem go właśnie w ten sposób ze kilkanaście dołków poświęciłem na wykopanie zardzewiałych gwożdzi,teraz już ten problem nie istnieje.Nie tracę czasu na kopanie jak sygnał znika, bo pewnie dyskryminacja go odrzuca.
Napisano
Czapaj-67 dlatego też przesiadam się z Proxi na coś innego po tym sezonie, mam ten sam problem co Ty...
Proxima moim zdaniem jest zbyt dokładna i popiarduje na byleczym lub na jakichś anomaliach skutecznie spowalniając mnie w terenie.

Podczas gdy ja zastanawiam się co też mi tam brzęczy, koledzy z Ace'ami czy Minelabami wbijają łopatę w kolejne miejsce i obszukują dołek. Nie jest to tylko kwestia ustawień, osłuchania. Być może słabo przyswajam sobie dźwięki PROximy, ale kiedy ACE zagęga przy przemiataniu w jedną stronę, PROxima robi to samo ale w obie strony i zajmuje mi niepotrzebnie czas na jakiś złom w ziemi. Nie powiem, że zawiodłem się na PROxi, ale z pewnością nie jest to sprzęt dla każdego.
Napisano
EnemyofGod masz rację, ja chodzę z Xterra505 ale tez jak ustawie sporą czułość to zdaża się że jak żelastwo mocno zardzewiałem bedzie pod cewką to wyda jednorazowy krótki sygnał. Proponuję w terenie zasmieconym drobnymi żelazami zdjąć deko czułości.

ps. ostatnio też myślełem ze mi wykrywka się zepsuła, wydawała co jakiś czas sygnały, okazało się że saperkę nosiłem trzymając pionowo przy nodze za rączkę i coraz cewka ją wyłapywała. Noszę poziomo i wykrywacz naprawiony :)
Napisano
Zgadzam się że proksa nie jest dla każdego,ale jak ktoś pozna dobrze wykrywkę to wyciśnie z niej co tylko możliwe.Ja osobiście sobie chwalę przesiadkę z ace, moje ustawienia w proksie to:20 programów (duzo dżwieków),dyskryminacja -50 lub -30 pola,czulość max,częstotliwość 6622,sygnał wiodący ledwo słyszalny.Z tymi ustawieniami i osłuchaniem się wiem kiedy pod cewką mam żelazo.
Napisano
Witam,
Też miałem taki sam problem. Najgorzej jest jak leży np. mały grosik z 23 roku w kupie żelastwa. Ale jak człowiek zapamięta i nauczy się wszystkich wskazań (cyfra, strzałki i prostokąty)to będzie zadowolony.
A ktoś kiedyś niedawno napisał, że Proxima to sprzęt Włącz i chodź".
Też miałem chwilę załamania.
Naucz się Proximy i ciesz się nią.
Jak jesteś za bardzo już zrezygnowany, to lepiej daj sobie spokój. Nie wiem, na jakim etapie jesteś.
Pozdrawiam,
Napisano
Mi dużo pomógł mix. Zwykle chodze bez dyskr -90, o ile nie ma smieci i tryb właśnie mix. Fałszywe sygnały się zdarzaja - zwykle telefon szuka zasiegu albo zmiana typu gleby, ale moje uszy już się nastawiły że sygnał musi być podwojny: identyfikacja tonowa + potwierdzenie z trybu statycznego, że coś tam jest. Niepowtarzalnymi sygnałami wogole się nie przejmuje. Kolejna pomoc to pinpoint, tym sobie sprawdzam czy sygnał kolor" pochodzi ze zardzewiałego żelaza czy nie. Zauważyłem, ze zardzewiałe żelaza często daje sygnał na plus" ale kiedy cewka jest lekko z boku (nie nad celem) albo na granicy zasięgu. Wtedy sprawdzam pinpointem gdzie to cos się znajduje, i porownuje sygnal w roznych miejscach, jednak nad celem sygnał jest zwykle żelazny", chociaz kilkanascie centow obok juz kolor". Co do granicy zasiegu, zwykle zanim zaczne kopac zgarniam wierzchnia warstwę butem i sprawdzam czy jest zmiana. Ogolnie dla mnie sprzecik ok. ale trzeba sie uczyc cały czas, a nie wszyscy to lubią, jak wiadomo. Pozdrawiam kolegów.
Napisano
Witam,
Czytanie niektórych wątków, to kręcenie się w koło.
Nie da się do końca poprzez przeczytanie wypowiedzi innych użytkowników dojść do perfekcji. Trzeba tą teorię zrozumieć i dobrze zinterpretować w terenie.
Opinie innych, owszem pomagają w szybszym zrozumieniu niektórych danych.
Powinno się stworzyć osobny wątek na temat spostrzeżeń użytkowników Proximy na jej temat.
Osobiście za każdym razem w terenie Proxa zaskakuje mnie nowymi spostrzeżeniami i gdyby każdy z użytkowników napisał kilka słów, można by ulepić dodatkową instrukcję.
Jestem na etapie poznawania Proximy i z każdym kolejnym wypadem w teren nabieram doświadczenia.
I nie uważam, że jest to wykrywacz włącz i idź. Owszem, można włączyć i iść, ale co przeoczymy lub ile się zbędnie nakopiemy.
Pozdrawiam,
Napisano
Rada jak kopiecie drobne przedmioty z dużej głębokości może zostać zasypany w kupie piachu która wykopujecie rozgarnijcie ją nogą i sprawdźcie często tak mam jak przedmiot jest wielkości 1 gr a spoczywał dość głęboko ;]
Napisano
Witam! A jakie macie wskazania na cienkie sreberka? Ja ostatnio trafiłem półgrosz Alek.Jag. wskazanie na wyświetlaczu 12 i 14 dwa kwadraty z około 10cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie