komandos90 Napisano 25 Marzec 2010 Autor Share Napisano 25 Marzec 2010 WitamMam pytanie jak mogę odnaleźć czy moi przodkowie, byli zarejestrowani w ZBoWiDzie? Wiem, że na pewno byli członkami, ale czy jest możliwość odnalezienia ich wniosków czy kart członkowskich czy też nadań odznaczeń(które nie zostały nadane)oraz przebieg ich służby podczas IIWŚ? Niestety żaden z moich pradziadków nie dożył Wolnej Polski po 89, i nie należał do tego nowego Związku Kombatantów. Czy są w necie jakieś wyszukiwarki, jeśli nie to gdzie(w jakich archiwach) mogę tego szukać? Trochę niezrozumiale napisałem ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi;)Z góry dzięki za pomocPozdrawiam Serdecznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 Sprawa archiwów po ZBoWiD jest niezwykle skomplikowana. Przeważnie niewiele z nich zostało a często zaginęły w niejasnych okolicznościach.Pomocne by było gdybyś napisał w jakiej miejscowości byli zrzeszeni w Zbowidzie Twoi przodkowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Share Napisano 26 Marzec 2010 hmm, żebym ja to wiedział, mogę podać miejsce zamieszkaniaPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 26 Marzec 2010 Autor Share Napisano 26 Marzec 2010 Więc podam może miejsce zamieszkania i nazwisko, może coś ułatwi.Borzęcin Duży-KowalskiZaborów-PuchałaWygnanka k.Osuchowa-Ambroziak/Ambrozik(różna pisownia)Wszystkie w woj. MazowieckimPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 Trzeba by szukać czy w najbliższym powiecie był (a pewnie był) oddział ZBoWiD - u. Jest niewielka nadzieja, że dokumenty ocalały. Rzuć okiem na ten link:http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index.php?l=&mode=search&word=zbowid&operator=and&word2= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chajbar Napisano 26 Marzec 2010 Share Napisano 26 Marzec 2010 W każdej wiosce gminnej był funkcyjny ZBOWiDu, który zajmował się sprawami organizacyjnymi i łącznością z oddziałem powiatowym/wojewódzkim. Popytaj starszych ludzi, pewnie pamiętają kto był takim funkcyjnym (nie wiem, jak to się nazywało- sekretarz?), może jeszcze żyje i ma jakieś stare listy członków, może pamięta niektóre nazwiska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Jeszcze jest sprawa odznaczeń. Czy Twoi przodkowie posiadali jakiekolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 27 Marzec 2010 Autor Share Napisano 27 Marzec 2010 dzięki za pomoc, na pewno jeden pradziadek miał odznaczenie za obronę Warszawy w 1939, a reszta nie mam niestety informacji:/Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bolek70 Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Ciekawostka co do wpisów w ZBoWiD-zie. Moj dziadek wojna obronna w 1939 r , następnie obóz w Starobielsku i ucieczka z transportu. W w/w organizacji miał zapisane ze wyzwalał Warszawę , choć nic takiego nie miało miejsca. Wiec nie wiadomo na jaka prawdę trafisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senectus Napisano 27 Marzec 2010 Share Napisano 27 Marzec 2010 Też szukałem losów pradziadka, też był w ZBoWiD-zie. Z tymże miałem jego legitymację członkowską oraz legitymacje nadania odznaczeń. Zacząłem więc od Związku Kombatantów i Osób Represjonowanych. Korespondencję w całości prowadziłem mailowo oraz telefonicznie. Tam uzyskałem informację, że cała dokumentacja Zbowidu trafiła do Centralnego Archiwum Wojskowego. Napisałem więc do nich. Z CAW-u zadzwoniła do mnie miła Pani, abym przesłał na maila miejsce ostatniego zamieszkania pradziadka. Po jakimś czasie przyszedł do mnie list z kopią karty jaką wypełniono w 1943 w Sielcach. W sprawie odznaczeń pokierowana mnie do Kancelarii Prezydenta-Biura Kadr i Odznaczeń. Napisałem więc maila, dostałem potwierdzenie z numerem mojej sprawy i czekałem. Po miesiącu dostałem kopertę, a w niej kopie wniosków o nadanie odznaczenia i wyciągi z rozkazów personalnych. Może spróbuj więc w ten sposób. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 27 Marzec 2010 Autor Share Napisano 27 Marzec 2010 dzięki za pomoc, będe działałPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komandos90 Napisano 29 Marzec 2010 Autor Share Napisano 29 Marzec 2010 no i napisałem do CAWu, odpisali mi, że akta ZBoWiDu są w Archiwum Państwowym właściwym dla miejsca funkcjonowania ZBoWiDu, napisano mi też, że mogę przyjechać i poszukać indywidualnie po złożeniu zgłoszenia o udostępnienie materiałów archiwalnych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.