Skocz do zawartości

ZBoWiD

komandos90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie jak mogę odnaleźć czy moi przodkowie, byli zarejestrowani w ZBoWiDzie? Wiem, że na pewno byli członkami, ale czy jest możliwość odnalezienia ich wniosków czy kart członkowskich czy też nadań odznaczeń(które nie zostały nadane)oraz przebieg ich służby podczas IIWŚ? Niestety żaden z moich pradziadków nie dożył Wolnej Polski po 89, i nie należał do tego nowego Związku Kombatantów. Czy są w necie jakieś wyszukiwarki, jeśli nie to gdzie(w jakich archiwach) mogę tego szukać? Trochę niezrozumiale napisałem ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi;)

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam Serdecznie!

W każdej wiosce gminnej był funkcyjny ZBOWiDu, który zajmował się sprawami organizacyjnymi i łącznością z oddziałem powiatowym/wojewódzkim. Popytaj starszych ludzi, pewnie pamiętają kto był takim funkcyjnym (nie wiem, jak to się nazywało- sekretarz?), może jeszcze żyje i ma jakieś stare listy członków, może pamięta niektóre nazwiska.

Ciekawostka co do wpisów w ZBoWiD-zie. Moj dziadek wojna obronna w 1939 r , następnie obóz w Starobielsku i ucieczka z transportu. W w/w organizacji miał zapisane ze wyzwalał Warszawę , choć nic takiego nie miało miejsca. Wiec nie wiadomo na jaka prawdę trafisz.

Też szukałem losów pradziadka, też był w ZBoWiD-zie. Z tymże miałem jego legitymację członkowską oraz legitymacje nadania odznaczeń. Zacząłem więc od Związku Kombatantów i Osób Represjonowanych. Korespondencję w całości prowadziłem mailowo oraz telefonicznie. Tam uzyskałem informację, że cała dokumentacja Zbowidu trafiła do Centralnego Archiwum Wojskowego. Napisałem więc do nich. Z CAW-u zadzwoniła do mnie miła Pani, abym przesłał na maila miejsce ostatniego zamieszkania pradziadka. Po jakimś czasie przyszedł do mnie list z kopią karty jaką wypełniono w 1943 w Sielcach. W sprawie odznaczeń pokierowana mnie do Kancelarii Prezydenta-Biura Kadr i Odznaczeń. Napisałem więc maila, dostałem potwierdzenie z numerem mojej sprawy i czekałem. Po miesiącu dostałem kopertę, a w niej kopie wniosków o nadanie odznaczenia i wyciągi z rozkazów personalnych. Może spróbuj więc w ten sposób. Pozdrawiam

no i napisałem do CAWu, odpisali mi, że akta ZBoWiDu są w Archiwum Państwowym właściwym dla miejsca funkcjonowania ZBoWiDu, napisano mi też, że mogę przyjechać i poszukać indywidualnie po złożeniu zgłoszenia o udostępnienie materiałów archiwalnych.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie