Skocz do zawartości
  • 0

Mundur szkoły lub uczelni

ammuratow

Pytanie

Napisano
Witam,
Zdjęcie to już umieściłem na forum Towarzyskim, ale w innym kontekście. Teraz bardzo proszę o pomoc w identyfikacji.
Dziadka nigdy nie znałem ( bo to jest mój dziadek), jako dziecię nigdy nie interesowałem się historiami rodzinnymi, które mnie nudziły.
W wieku dojrzałym (he,he,he) zainteresowanie owszem jest, ale nie ma już żywych krewnych.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszedłem innym tropem pod wpływem tego zdjęcia dziadka z czasów studenckich. Ci jegomoście maja na głowach czapki noszone przez studentów Politechniki (chyba, no bo zdjęcie jest czarno-białe). Bardzo proszę o jakieś pomocne sugestie.
Pozdrawiam

Napisano

Bez wątpienia osoba na zdjęciu to student jakiejś uczelni. Patki sugerują na politechnikę. Jaki kierunek nie wiadomo. W załączeniu foto guzika carskiej uczelni.

Napisano
Witam,
Zdjęcie to już umieściłem na forum Towarzyskim, ale w innym kontekście. Teraz bardzo proszę o pomoc w identyfikacji.
Dziadka nigdy nie znałem ( bo to jest mój dziadek), jako dziecię nigdy nie interesowałem się historiami rodzinnymi, które mnie nudziły.
W wieku dojrzałym (he,he,he) zainteresowanie owszem jest, ale nie ma już żywych krewnych.
Napisano

Ktoś z forumowiczów sugerował, że to mundur szkoły górniczej, ale z tego co wiem dziadek nie miał nic wspólnego z górnictwem. Poza tym na tym zniszczonym zdjęciu w lewym, górnym rogu na fragmencie pieczęci widać chyba nazwę miasta - Warszawa. W czasie okupacji dziadek pracował na kolei,dlatego przypuszczam, że może to coś w tym kierunku.
Z góry dziękuję za pomoc i
pozdrawiam

Napisano
tia - po szkole zawodowej - technicznej
system terminowania,
pomocnik palacza
palacz
pomocnik maszynisty
maszynista ( dzieliło się na klasy - najwyższa - I klasy)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie