Skocz do zawartości

Salamandra - ustawienia

zabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Panowie od niedawna jestem w posiadaniu Salamandry z cewką 37 cm, jak do tej pory byłem z nią na 4 wypadach może no i troche zacząłem kumać ten sprzęt ale jak widze ma troche tajników, sezon się zbliża więc chciałbym zapytać na jakich nastawach kopiecie na militarkę? Prosiłbym także o wszelkie wskazówki i rady, które z pewnością mi pomogą, byłem z kumplem kiedyś który też ma jaszczurke ale on mi tak wytłumaczył że jeszcze mniej wiedziałem niż wcześniej.

Pozdrawiam i dzięki
Napisano
witam kolego moje nastawienia na jakich chodziłem i spisywała się całkiem dobrze tryb pracy I tłumik gruntu na początek bym Ci radził na 0 jak lepiej zaczniesz ją rozumieć to sobie będziesz podkręcał,dyskryminacja od 2-3 wtedy mi najlepiej łapała no i balans gruntu na zero,jak będziesz miał jakieś pytania jeszcze to pisz na mail pozdro...
Napisano
Witam
Moje nastawy to Tłumik Gruntu 4-5 ( ale nie polecam na początku nauki pracy tym wykrywaczem szczególnie wersją S5 czyt. zbyt czuły). Raczej podobnie jak mówi kolega krank3 na początku 0-1 góra 2.Należy pamiętać że Tłumik gruntu ustawiony na 0 to około 50% zasięgu tego wykrywacza.Rodzaj Pracy oczywiście I .Reg.Dźwięku-10. Dyskryminacja i tu ja zaczynam poszukiwania od pozycji 10 a dopiero kiedy zaczynam natrafiać na małe żelazne nie wartościowe rzeczy dyskryminację ustawiam następnie na ok.8-7 albo ewentualnie jeszcze niżej 6,5.Zauważyłem że im mniej przykręcam dyskryminacę głębiej łapie.
pozdro.
Napisano
Mi też tłumaczyli żeby wziąść chodzić na all metal i jak złapie sygnał to wtedy na dyskryminacje przełączyć i jak nie odrzuca to kopać? Prosiłbym też właśnie o takie rady jak się w terenie z nią zachowywać, kiedy kopać kiedy nie, wiem że sam musze obczaić ten sprzęt ale będzie mi zawsze łatwiej. Dzięki i pozdrawiam
Napisano
Salcie zabieram tylko na głęboką militarkę i wtedy najlepiej ten sprzęt się sprawdza.Tam gdzie można chodzę na G czyli wszystkie metale a teren jest mało zaśmiecony, chyba że wtedy wyje mi co najmniej metr na metr lub więcej. Normalnie jednak warto zaczynać na dyskryminacji, czyli tryb pracy I, dyskryminacja 10,później można zjeżdzać niżej. Hałery, skrzyneczki,puchy itp. jeżeli są pod sondą nawet ponad 1 metr są Twoje, pamiętaj o wolnym przemiataniu nad gruntem. Trzeba tylko przyzwyczaić się do rozstrajania się wykrywki. Na drobnicę jako typowego statyka salamandry nie polecam, dla tego celu mam dynamika.
Napisano
ja latam na tryb 1 zasięg 6 głośnik ful dyskryminacja 10 kopię tylko wtedy gdy dioda świeci sam sygnał ignoruje może coś tam i zostawiam za sobą ale na fanty nie narzekam na tych ustawieniach z metra militarki nie ominiesz
Napisano
Panowie w instrukcji mam napisane, że w trybie pracy I lub II tłumik gruntu działa w pozycjach od 1 do 3? To jak to jest?
Napisano
Witam
Zabi myśle że chodzi o to że od 0-3 wykrywacz będzie naj stabilniejszy w pracy powyżej czyli 4,5,6 bez doświadczenia poszukiwacz mógłby sobie nie poradzić z obsługą (szczególnie ten początkujący), co nie zmienia faktu że w instrukcji mogła by być wskazówka że dla początkujących ustawienia od 0-3 , a dla doświadczonych w bojach od 0-6.Tylko wydaje mi się że większość od samego początku mogłaby siebie uważać za tego bardziej doświadczonego i wtedy rodziło by się więcej pytań niż odpowiedzi co do obsługi tej wykrywki.
pozdr.
Napisano
Ok, rozumiem, jakby ktoś miał jeszcze jakieś porady to mile widziane są, z góry dziękuję.

Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
W jakim sensie opłaca? Ja za swoją dałem 650 zeta z tą cewką, wykrywacz się sprawdza, sporo fantów już nią naciągnąłem
Napisano
witam,
ja mam dwie jedną dużą 37 ta jest jak wiadomo na głębokie fanty a drugą 20 na płytkie , trochę się uzupełniają, to czego duża niewidzi na dyskrymie mała dojży, szczególnie przydaje się gdy idziesz w duże kszory gdzie z duża niewejdziesz poztym mimo że jest mniejsza wydaje się że wykrywacz zupełnie inaczej sie zachowuje, inaczej piszczy z zasięgami jest różnie ale gównie biorę pod uwagę pracę na dyskryminacji, bo wiadomo że jak dużo odłamków to na all metal nie pochodzisz, guziczki monetki to spokojnie 20 parę cm zależy od gruntu i obiektu np. aktualnego grosza ostatnio wyciągłem z ok 20 cm miarki nie nosze ale licze że sztych saperki ma 20 cm a jak na piaski to nie najgorszy wynik jeżeli chodzi o duża 37 to na dyskrymie ciągnie tylko monetki prl-ki. głównie sprzęt na militarke ale od bidy kolorek też można....pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie