Skocz do zawartości

Rakietnica,czy pocisk rakietowy?

emilos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie w jednej gazecie opisane jest że to jest Rakietnica,a w drugiej że to jest pocisk rakietowy.Kolega znów że to jest rakietnica która oświetlała poligon w nocy.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.

Hej
Nie wiem co to dla ciebie znaczy akietnica". Dla mnie to jest popularna nazwa tzw. pistoletu sygnałowego. To na zdjęciu to nie jest pistolet sygnałowy. Ani nie jest to nabój do takiego pistoletu.
To jest niemiecka (z dawnego NRD) rakieta oświetlająca FLG 5000. Faktycznie mogła posłużyć do oświetlania w nocy poligonu czy czegokolwiek innego. Tu masz opis na czeskim forum http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/29352 po czesku co prawda ale dosyć to łatwo zrozumieć, i sporo zdjęć tam jest samej rakiety i przenośnej wyrzutni. Dodam jeszcze, że była też wyrzutnia samobieżna na podwoziu BRDM i BRDM-2 (w NRD on się nazywał chyba SPz 40).
Była też wersja agitacyjna tej rakiety (do rozrzucania ulotek). Aż tak się bardzo nie znam, żeby je odróżnić od siebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie