Skocz do zawartości

Rutus Proxima - problem

adolfinio96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam jestem świeżym nabywcą proximy . Byłem dwa razy z nią w terenie i mam problem z nadmiernym jej wzbudzaniem ( gdy cewka dotknie nawet lekko ziemi , wykrywacz od razu piszczy ) . Proszę o wasze porady . Z góry dzięki .
Napisano
zapomniałem dodać , że chodziłem na 2 polach na jednym żwirowym gdzie piszczał cały czas i na drugim glinowym na którym sie rzadziej wzbudzał . Dodam , że padał wczoraj mały descz .
Napisano
To chyba niemozliwe co piszesz. Kilka dni temu slyszalem tu huralne wypowiedzi jakoby Proxima byla bardzo prosta i cale grono osob polecalo ja dla poczatkujacych, tlumaczac jak to prosto i przyjemnie mozna migiem ja opanowac.

No ja nie znam nikogo kto, po pieciominutowym instruktarzu, mialby jakies probleby z chodzeniem z ACE :)
Napisano
Witam !

Za mało danych ,żeby można było coś sensownego powiedzieć.Powodów może być kilka.
Zadzwoń kolego do mnie i tyle.

Pozdrawiam RUTUS
Napisano
Przede wszystkim trzeba sprawdzić prawidłowość montażu - czy przewód prowadzący z cewki jest dokłądnie owinięty wokół lancy (czy nie ma luzu, nie buja się przy poruszaniu wykrywaczem) oraz czy wtyczka jest dokładnie włożona w gniazdo a gwintowany pierścień dobrze dokręcony. Jeżeli tu jest w porządku, to wymieniłbym baterie na nowe, alkaliczne i sprawdził działanie. Być może problemem jest teren - w okolicy mogą przebiegać linie elektryczne lub w okolicy może być dużo zabudowań. Proponuję stopniowe zmniejszanie czułości i obserwację, czy są jakieś zmiany. Generalnie proxima jest dosyć czułym wykrywaczem i trzeba ją dobrze dostroić do otoczenia. Pozdrawiam
G
Napisano
witaj naciągnij dobrze przewód od cewki w górę by nie miał luzu na stelażu na jakieś 20, 30 cm. od cewki i przytwierdż go do stelaża izolacją tak by się nie poruszał przy poszukiwaniach w ternie to pomaga pozdr.
Napisano
Dzięki wszystkim za odpowiedzi . Wykrywacz jest nowy i jest w montażu wszystko ok . Chodziłem z dwoma kolegami którzy chodzili na cibolce i tejonie i nie mieli takich problemów jak ja ( okolice zabudowań ) . Dodam , że jestem poczatkującym i może mam cos źle w ustawieniach .
Napisano
Ja nie mowie ze Proxima jest be :) Mi sie po prostu wydaje ze ona nie jest taka idealna dla poczatkujacych. Moze warto by ktos doswiadczony stworzyl odpowiednia dzialke czy strone z wszelkimi informacjami ulatwiajacymi zycie uzytkownikom. A moze taki dzial by sie przydal na stronie producenta ?
Napisano
idealny dla poczatkujacych jest uzywany (czytaj -> tani w zakupie) kanarek. lekki, prosty i latwy w odsprzedazy gdy chcemy isc dalej albo znudzi sie nam kopanie.
proxima to krok dalej co wcale nie znaczy ze nie mozna od niej zaczac. obsluga jest absurdalnie prosta. strojenie do gruntu to jeden przycisk. pozniej ustawienie czulosci, dyskryminacji (nie za duzej), ilosci tonow na 5 i juz mozna zaczynac. i to wszytsko co poczatkujacy musi sie aumiec" na poczatku. prawda ze skomplikowane :D na cala reszte proximy przyjdzie czas pozniej jak nowicjusz nabierze doswiadczenia i oslucha sie z piszczalka i bedzie chcial wiecej.

pozdr
viwaldi
Napisano
Kolego ikt" chciałem zapytać czy już nam robisz jakąś niespoździwankę jakiś nowy model ;o)???
a tak serio to kiedy można się spodziewać pokrowców na PROxime? chodzi o dostępność...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie