Skocz do zawartości
  • 0

Rosyjskie podkówki do butów

felczer

Pytanie

Napisano

Z jakiego okresu? Czy to produkt cywilny czy wojskowy? Długa krawędź ma jakieś 5 cm. Na damskie za duże(?) a na męskie za małe. Przychodzą mi do głowy buty kawaleryjskie, oficerskie z początku XIX. Widziałem takie w albumie zbiorów Muzeum Wojska Polskiego. Obcasy były małe ale czy podkute? Materiał wykonania to mosiądz.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ja na rosyjskich pozycjach znajdowałem zupełnie inne... multum tego było że zeżarte bardzo i nie mam foto :-( ale przecież nie musiały być takie same jak Twoje... pozdro
Szczurek
Napisano
Witaj Piotrze. Te podkówki nie pochodzą z żadnych pozycji. Znalazłem na łące na Podlesiu. Leżały ok. 0,5 m od siebie. Gleba tam licha, prawie piach to i zachowały się nieźle. Zastanowiło mnie ich solidne wykonanie. Mimo znacznego zużycia blacha ma nadal jakieś 2mm grubości. No i sygnowanie. Rozumiem rozmiar ale kod producenta?
P.S. Jak tam zdrowie? Pogoda nam się robi za oknem ;)
Napisano
oj robi się nam ta pogoda robi;-) trzeba coś myśleć nad integracją... może jakiego zacieru trzeba nastawić ;-) a zdrowie... no cóż czekam na operację, terminu dokładnego nie mam, pan prof. stwierdził że w kwietniu na pewno po świętach także czekam na telefon... a tak po za tym to boli jak cholera, beż środków przeciw bólowych (Ketonal) nie dałbym rady :-( ale nadzieję mam i dobry nastrój też ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie