Skocz do zawartości

SU-76

schneider44

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 113
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Kiep ze mnie. O Jarzębinie" zapomniałem z Ludwikiem Pakiem ginącym w płonącej suczce". I jeszcze chyba w Ogniomistrzu Kaleniu" suczki" też przejeżdżały przed Gołasem. Nic sobie za to odciąć nie dam ,bo Ogniomistrza" mam gdzieś ukrytego w zakamarkach ;)

• 2 weeks later...

Witam kolegów,
Zgadzam się z moimi młodszymi kolegami, że działa pancerne SU-76 brały udział w wielu filmach o tematyce wojennej.
Przejrzałem wszystkie roczniki / 1964-1970 / Tygodnika ,,Żołnierz Polski,, - i znalazłem ciekawe zdjęcia i artykuły dotyczące SU-76, z którymi się podzielę.
W kazdym numerze ŻP na przedostatniej stronie jest jakaś recenzja filmu wojennego / większości za wschodniej granicy /
ale też jest wojenny film jugosłowiański, rumuński i inne.
Najwięcej recenzji jest od roku 1968, a to za sprawą ,,Czterech pancernych,, i Kluby Pancernych J.Przymanowskiego

Krótki opis z realizacji filmu ,,Barwy walki,, na motywach wspomnień M.Moczara.
Żołnierz Polski nr.41 z dnia 11.10.1964r.
Film ma już 46 lat !!!
Są też dwie wypowiedzi, reżysera filmu Jerzego Passendrfera / nie skanowałem /, który mówi -,,otrzymałem pod moje dowództwo paruset żołnierzy WP i KBW wraz z uzbrojeniem i ciężkim sprzętem, armatami, samolotami.
W filmie po przeróbce brały udział 4 SU-76 z jednostki KBW.
Kierownikiem produkcji był Mieczysław Weinberger

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie