kopijnik2 Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 nominuję:Wiączyń bunkier III Rzeszy foxo2 (55 / 10)2009-06-27 13:18:29____________________A teraz trochę danych o samym bunkrze. Bunkier był 5 poziomowy ( co najmniej dwa poziomy wyburzono poziom +1 i 0 pozim 0 był do połowy pod ziemią ) 3 poziomy były całkowicie pod ziemią wątpliwe jest aby je ruszyli ze względu na masywną konstrukcję. Bunkier był chroniony przez okopy przeciwczołgowe i miał na wyposażeniu 4 działa dużego kalibru około i 10 mniejszego. Posiadał tunel ewakuacyjny o długości ok 4 kilometrów, 4 szyby techniczne i wiele pomocniczych. Bunkier posiadał biblotekę laboratoria i wiele pomieszczeń różnego przeznaczenia, 1 było zapląbowane ( dzwi zostały przyspawane do futryny a kłudki z symbolami orła i swastyki III Rzeszy zostały przyspawane do dzwi ) przez Niemców prawdopodobnie do dzisiaj nikt nie sforsował zabezpieczeń i niewiadomo co tam jest. To na tyle jak zdobęde nowe informacje to napisze, postaram sie też umieścic zdięcia z wyprawy która już niedługo.___________________Ale ja byłem w tym bunkrze i to prawda co foxo 2 zamieścił.Niestety nie mogę odpowiedzieć na pytanie po co o był i to pomieszczenie w kształcie elipsy coś jak klepsydra na -3 poziomie.Wiem tylko,że niektórzy mylą ten bunkier z drugim w lesie Wiączyńskim nie daleko pomnikowi pomordowanych w obozie pracy .________________________________Były tunele rejonie tego obiektu w kształcie sztyletu jakoś jak pamiętam 1 km od bunkru ile ich było sporo nie pamiętam liczby tworzyły łuk.Niektóre z tych tuneli były czyste" znaczy do obiekty prowadziły kolejne ślepe zamurowane inne z pułapkami w stylu zapadni w dół lub usiane sidłami bądź wnykami.Na szczęście bądź nieszczęście obecnie nie ma żadnych śladów o tunelach wygląda na zwyczajny las._____________________________________Tak więc po przeanalizowaniu wszystkich informacji przeczesaniu terenu i znalezieniu kamieni nie znalazłem żadnych śladów istnienia takiego obiektu. Przyznaje że dysponowałem błednymi danymi ale dopóki tego nie sprawdziłem nie wiedziałem o tym, jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam. Dziękuję osobą które pomogły mi w wyjaśnieniu tej sprawy. Tak więc uważam temat za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 19 Marzec 2010 Autor Share Napisano 19 Marzec 2010 Kol. K.... w wątku o Świerczewskim: Mam zapiski po UPA i je tłumaczyłem kiedyś pokarze na forum to zobaczycie jaka była prawda.Pozdrawiam" - niestety, prawda po dziś dzień nie ujrzała światła dziennego...A może tytuł wątku warto byłoby zmienić na FARMAZONI ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik wz. 65 Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 He he - Kopi - trzeci wpis mnie powalił...szczególnie zapadnia w dół " :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chajbar Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Czy ten eksplorator bunkrów" jeszcze się pojawia na forum? Obawiam się o jego zdrowie i życie, skoro wchodzi w takie tunele usiane sidłami i do tego zapadniami w dół. Tym bardziej, że obiekt jest w kształcie sztyletu, więc nieszczęśnik mógł się - zawaruj Bóg! - na coś ostrego nadziać alibo i we wnyka wpaść :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chajbar Napisano 19 Marzec 2010 Share Napisano 19 Marzec 2010 Matthew, daj link do tego tłumacza zapisków po UPA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 19 Marzec 2010 Autor Share Napisano 19 Marzec 2010 http://odkrywca.pl/prawda-o-swierczewskim,302709.html#302709To ogólnie jest fajny wątek, pasuje tu jak ulał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mjut Napisano 5 Kwiecień 2010 Share Napisano 5 Kwiecień 2010 A ja uwielbiam ten wątek. Cały, bo w połowie rozdziela się również na watek o kościele, który się zapadł pod ziemię. http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=663062#962335 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matthew Napisano 25 Maj 2010 Autor Share Napisano 25 Maj 2010 asza nie wiara w sprawiedliwość dotycząca spraw jasnych ,jasno opisana w ustawach i poparta wyrokami sądowymi,doprowadzi nas do całkowitej nie wiedzy i ciemnogrodu społecznego,coś w rodzaju (epitet)narodu skazanego na zaciemnienie i wciskanie ciemnogrodu czy tego wszyscy chcemy!!!!uważam że polacy język swój mają!!!więc go wykorzystajmy.teraz nasza sytuacja narodowa jest nadzwyczaj trudna,najgorsza od stuleci,potrzeba jedności i walka do zwycięstwa."Szyfr Enigmy to pestka w porównaniu z kodem kol. St... :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.