Skocz do zawartości

Najbardziej zabawne wątki

matthew

Rekomendowane odpowiedzi

nominuję:
Wiączyń bunkier III Rzeszy
foxo2 (55 / 10)
2009-06-27 13:18:29
A teraz trochę danych o samym bunkrze. Bunkier był 5 poziomowy ( co najmniej dwa poziomy wyburzono poziom +1 i 0 pozim 0 był do połowy pod ziemią ) 3 poziomy były całkowicie pod ziemią wątpliwe jest aby je ruszyli ze względu na masywną konstrukcję. Bunkier był chroniony przez okopy przeciwczołgowe i miał na wyposażeniu 4 działa dużego kalibru około i 10 mniejszego. Posiadał tunel ewakuacyjny o długości ok 4 kilometrów, 4 szyby techniczne i wiele pomocniczych. Bunkier posiadał biblotekę laboratoria i wiele pomieszczeń różnego przeznaczenia, 1 było zapląbowane ( dzwi zostały przyspawane do futryny a kłudki z symbolami orła i swastyki III Rzeszy zostały przyspawane do dzwi ) przez Niemców prawdopodobnie do dzisiaj nikt nie sforsował zabezpieczeń i niewiadomo co tam jest. To na tyle jak zdobęde nowe informacje to napisze, postaram sie też umieścic zdięcia z wyprawy która już niedługo.
Ale ja byłem w tym bunkrze i to prawda co foxo 2 zamieścił.Niestety nie mogę odpowiedzieć na pytanie po co o był i to pomieszczenie w kształcie elipsy coś jak klepsydra na -3 poziomie.Wiem tylko,że niektórzy mylą ten bunkier z drugim w lesie Wiączyńskim nie daleko pomnikowi pomordowanych w obozie pracy .
Były tunele rejonie tego obiektu w kształcie sztyletu jakoś jak pamiętam 1 km od bunkru ile ich było sporo nie pamiętam liczby tworzyły łuk.Niektóre z tych tuneli były czyste" znaczy do obiekty prowadziły kolejne ślepe zamurowane inne z pułapkami w stylu zapadni w dół lub usiane sidłami bądź wnykami.Na szczęście bądź nieszczęście obecnie nie ma żadnych śladów o tunelach wygląda na zwyczajny las.
Tak więc po przeanalizowaniu wszystkich informacji przeczesaniu terenu i znalezieniu kamieni nie znalazłem żadnych śladów istnienia takiego obiektu. Przyznaje że dysponowałem błednymi danymi ale dopóki tego nie sprawdziłem nie wiedziałem o tym, jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam. Dziękuję osobą które pomogły mi w wyjaśnieniu tej sprawy. Tak więc uważam temat za zamknięty.

Kol. K.... w wątku o Świerczewskim: Mam zapiski po UPA i je tłumaczyłem kiedyś pokarze na forum to zobaczycie jaka była prawda.Pozdrawiam" - niestety, prawda po dziś dzień nie ujrzała światła dziennego...

A może tytuł wątku warto byłoby zmienić na FARMAZONI ???

Czy ten eksplorator bunkrów" jeszcze się pojawia na forum? Obawiam się o jego zdrowie i życie, skoro wchodzi w takie tunele usiane sidłami i do tego zapadniami w dół. Tym bardziej, że obiekt jest w kształcie sztyletu, więc nieszczęśnik mógł się - zawaruj Bóg! - na coś ostrego nadziać alibo i we wnyka wpaść :(

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
asza nie wiara w sprawiedliwość dotycząca spraw jasnych ,jasno opisana w ustawach i poparta wyrokami sądowymi,doprowadzi nas do całkowitej nie wiedzy i ciemnogrodu społecznego,coś w rodzaju (epitet)narodu skazanego na zaciemnienie i wciskanie ciemnogrodu czy tego wszyscy chcemy!!!!uważam że polacy język swój mają!!!więc go wykorzystajmy.teraz nasza sytuacja narodowa jest nadzwyczaj trudna,najgorsza od stuleci,potrzeba jedności i walka do zwycięstwa."

Szyfr Enigmy to pestka w porównaniu z kodem kol. St...

:)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie