Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet z piłą

wojlomza

Pytanie

Napisano

Witam, zastanawia mnie czemu ten bagnet nie ma szczeliny nasady i zamka blokującego. Czy jest to seryjne czy raczej nie. Proszę o id bagnetu i stwierdzenie oryginalności.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
I te przebarwienia to raczej lutowanie miejsc po blokadzie. W miejscu śrubki widoczny zalutowany kawałek papieru, chyba jak wygładzali spoinę. A można tez cały zabieg usunąć?
Napisano

Witam, zastanawia mnie czemu ten bagnet nie ma szczeliny nasady i zamka blokującego. Czy jest to seryjne czy raczej nie. Proszę o id bagnetu i stwierdzenie oryginalności.

Napisano
Bagnecik może być oryginalny, ale jeśli tak jest, to masz broń, którą żołnierz kupował sobie na pamiątkę i nosił poza służbą.
Jeśli bagnecik nie ma tego wyfrezowanego wpustu na szynę karabinu (nie widać tego na ciemnej fotce) to sprawdź, czy nie ma w trzonie rękojeści między okładzinami spawu. Mógł ktoś dorobić o przyspawać odłamaną i zgubioną głowicę rękojeści do regulaminowego- bojowego bagnetu.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Może być i tak, że miejsce gdzie powinien być zatrzask i prowadnica na szynę zostało zaspawane (zalutowane) w epoce. Wydaje mi się, że w tych miejscach widać nawet ślad po takiej operacji.
Napisano
Rogowe okładziny w bagnetach własnych są dość popularne, wię ja bym nie wyrokował. Śruby mógł ktoś dodać po usunięciu oryginalnego ich mocowania.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
miało być tak - profos bagnety paradne vel wyjściowe czy jak im tam :) nie posiadały prowadnic ani zatrzasku jak już to imitację zatrzasku -pozdro
Napisano
huk, niektóre bagnety wyjściowe miały zatrzask i prowadnice.
Wojlomza, sprawdź proszę, czy miejsca które zaznaczyłem to tylko przebarwienia czy może ślad po jakiejś operacji.
Napisano
Witam

Czy bagnet ma jakies oznaczenia ???

Wg mnie to ktos sobie po wojnie przerobil ten bagnecik na noz myswiskie wg wlasnego mniemania.
Zaspawal otwor po przycisku i szyne i dorobil okladki z rogu.

Oznaczenia mogly by wyjasnic czy jest to paradniak

Pozdrawiam
smuga_79

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie