Pamularz Napisano 10 Marzec 2010 Autor Napisano 10 Marzec 2010 Witam znalezione w jednym miejscu około 10 sztuk,czasami się trafiały pojedyńcze, pasuje mi to do szrapnela, czy to jakaś osłona? Dwa rodzaje: fi 85mm, fi 65mmi wysokość 45mm (obydwa rodzaje).
sobolaro Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Skoro już jesteśmy przy pociskach, to może jest to element skrzyni do przenoszenia owych pocisków. Ale to jest tylko moja teoria bez potwierdzenia.Pozdrawiam
Pamularz Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Od lewej większa osłona i mniejsza, w tle szrapnel na który pasuje" mniejsza osłona.
festung. Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Ten kapturek był jakby jedną całością z zapalnikiem tym drutem oddzielało się go.Przyjrzyj się zapałowi tam jest jeszcze ślad po kapturku(oderwanej części)Jak znajdę zdjęcie takiej skrzyni to wkleję.
festung. Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Są to tzw.kapturki na zapały zdejmowało się je na stanowisku przed strzelaniem.Wszystko jest 1 wojenne Austro-węgierskie.
Pamularz Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 I jeszcze coś takiego było niedaleko, wymiary długość 275mm, szer. 85mm, wysokość tych dwóch pierścieni po bokach 25mm, środkowa rura wys. 55mm (jest przynitowana do podstawy). Każdy otwór miał mocowania na 4 kawałki paska skórzanego do chronienia czegoś przed wstrząsami?
Pamularz Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Wcześniej wspomniany jeden z czterech w otworze pasek skórzany.
festung. Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Jest to chyba element skrzyni transportowej do armaty polowej 8cm
Pamularz Napisano 11 Marzec 2010 Autor Napisano 11 Marzec 2010 Zdjęcie od dołu, kol. festung_2008 można jakiś rysunek lub zdjęcie jak ta skrzynia wyglądała w całości jak się da?Wcześniej wymienione osłony-kapturki miały przylutowany kawałek drutu na spodzie? czy oznacza to że tym drutem się coś przywiązywało, czy kapturek wchodził tylko na wcisk na zapalnik. Z góry dziękuję i Pozdrawiam
Pytanie
Pamularz
czasami się trafiały pojedyńcze, pasuje mi to do szrapnela, czy to jakaś osłona? Dwa rodzaje: fi 85mm, fi 65mm
i wysokość 45mm (obydwa rodzaje).
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.