Skocz do zawartości

Moneta - boratynka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Proszę o identyfikację tej monety. Lub chociaż o namiary na katalog (internetowy) gdzie mogę ją odszukać.
Dziękuje i pozdrawiam.

Napisano
Na jakiej podstawie kolega tak sądzi? Może lepsze zdjęcia zapodać albo coś jakoś sprawdzić?
Też nie jestem pewien do końca, bo za ładnie wygląda (za czysta jest, bo do ideału to jej spooro brakuję).PS: Widać ślady patyny na rantach .
Napisano
I czy w ogóle opłacałoby się boratynkę podrabiać? No chyba, że w epoce bo z pewnością miała większą wartość niż teraz.
Napisano
nie miała większej wartości,
a podrabiano ją powszechnie...

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=535722#920288
a obiekty tam wystawione - to prócz falsów błędy techniki wytwarzania...
a w szukajce jeszcze kilka boratynkowych wątków...
Napisano
a że taka czysta...no cóż... ktoś ją chyba delikatnie podczyścił może preparatem do czyszczenia elementów miedzianych i mosiężnych (np.Kiwi) sam takiego czasami używam...
Napisano
kopi nie bardzo kojarzę o co Ciebie chodzi...

a już chyba wiem... Boratynka" to nazwa potoczna szeląga Jana Kazimierza nazwana tak na cześć zarządcy mennicy krakowskiej Tytusa Liwiusza Boratiniego... :-) o to Ci chodziło??
Napisano
mennica ta, miała specyficzny wzór...
Jan - niepowtarzalny
i znak menniczy - zbędny trud" przy falsyfikacji

czyli - mogli ją fałszować, bo czemu by nie
ale były prostsze...
a efekt na obielcie, znany z tej technologii produkcji...
Napisano
wiem już, że to denar litewski z 1666roku, miedziany (przynajmniej w teorii), ale jeszcze jedno pytanko pomocnicze: Złote/srebrne monety bardzo często z upływem czasu zmniejszały swoje rozmiary z powodu zdrapywania,obskubywania,obcinania brzegów, żeby później je przetopić, sprzedać itd.
Czy z miedzianymi robiono podobnie, czy miedź była na tyle cennym kruszcem?
Bo moja na taką wygląda, czy może wyszła na jaw skąpość fałszerza? ;)
Napisano
Więc pewnie podczas wybijania się trochę przesunęła i stąd m.in ucięta połowa roku.
Dziękuje za identyfikację, i bardzo ciekawą pozaprogramową dyskusję ;)
Napisano
Normalnie panowie zaskoczyliście mnie w 100% :-) Jednak MASTER Kopijnik2 ma wiedzę... ja, chociaż to nie mój temat, dziękuję że zechciał się z nami nią podzielić.

Taki mały żart z rana: Mądry pisze dla zabawy, głupi czyta bo ciekawy" :-))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie