wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Po wypiciu tradycyjnego espresso planujemy powrót, gdy podchodzi starszy pan z panią mówiącą po polsku (ktoś do niej zadzwonił widząc samochody z polskimi flagami i ludzi z Polandami na ramionach) który mówi że wie gdzie jest obelisk (pomnik ) poświęcony Polakom. Zaieramy starszego pana na pokład i jedziemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Po 2 kilometrach skończył się asfalt, po następnym droga gruntowa. Wjechaliśmy w góry ścieżką między polami, a potem było już tylko weselej. Obelisk miał być tu a potem trochę dalej. suma sumarum obelisku żadnego nie było, my straciliśmy ponad godzinę, ale znowu mogliśmy przekonać się, że nasze rumaki to w pełni sprawne samochody terenowe. A widoki zapierały dech w piersiach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Wracając zahaczamy o Monte Fortuno, miejsce gdzie zginął wraz z załogą swojego shermana trafiny z panzershreka kpt. Drelicharz z 4 Pułku Pancernego Skorpion" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Wracamy, zmęczeni i głodni a w bazie czeka już na nas nasz gospodarz (przyjechał a jakże Willysem) i mówi, że jego kumpel ma niszczyciel czołgów M-18 Hellcat i jak chcemy......Chcemy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Hellcat od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Dzień drugi jedziemy do Dovadola (wyzwolone oczywiście przez Naszych ) po drodze cmentarz brytyjskiej 8 Armii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Powtórka z historii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Następny cel podróży Predappio. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Na cmentarzu w Predappio pochowany jest Il Duce Benito Mussolini oraz członkowie jego rodziny wraz z synem Bruno który został zestrzelony w 1941 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Wyjazd z powrotem do Dovadoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 W Dovadoli odnajdujemy kościół i cmentarz, gdzie pochowany został kpt. Drelicharz. (Przeniesiony później na cmentarz polski w Bolonii ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Pomnik II Korpusu W Imoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 II Korpus znowu na ulicach Imoli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Pierwsze spotkanie z weteranami po uroczystej akademii poświęconej 65 rocznicy wyzwolenia Imoli w gmachu Urzędu Miasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Wieczorem dzieci przygotowały dla weteranów przedstawienie o II Korpusie i misiu Wojtku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 c.d.n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 A tak wybiegnę przed szereg, i spytam czy byliście w Bolonii na tej wystawie dotyczące szlaku bojowego Polaków? Ja natrafiłem na nią przypadkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Nie wiem czy ma to związek z Polskimi żołnierzami, ale na kilku budynkach zauważyłem takie wieńce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiluś Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Niestety, nasz dzień w Bolonii miał tak napięty harmonogram, że nie dało rady. Natomiast w Imoli była piękna wystawa zdjęć z wkroczenia Naszych żołnierzy. Wieńce z biało-czerwonymi szarfami to raczej od przedstawicieli Polski. MARIO JACCHIA to włoski partyzant i antyfaszysta (ciekawe od kiedy ??) więc nasi też złożyli wieniec. W ogóle, na wszystkich uroczystych akademiach Włosi wspominali walki bohaterskich antyfaszystowskich partyzantów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Dziękuję za wyjaśnienia. Ja po Boloni włóczyłem się dwa dni i znalazłem jeszcze kilka polskich śladów, nie koniecznie II wojennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.