Damian190595997 Posted March 3, 2010 Author Share Posted March 3, 2010 Znalazłem na strychu u babki na wsi taki hełm sowiecki 3 nitowy . Chcę go odremontować choć nie wiem jaką farbą go pomalować ? Jest gładki jak stół żadnych wżerów tylko farba zniknęła . By był przeznaczony na wystawę szkolną . Jego stan oceniam na bdb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lest Posted March 5, 2010 Share Posted March 5, 2010 Jeśli zależy ci aby hełm pozostał w nienaruszonym stanie przez wiele lat , to najlepiej było by go delikatnie wypiaskować , choć jeśli nie posiada rdzawych nalotów , to można to pominąć . Następnie po oczyszczeniu i odtłuszczeniu pomalować natryskowo podkładem epoksydowym , a na to również natryskowo 2-3 warstw lakieru dobranego u lakiernika samochodowego . Barwę najlepiej dobierać według innego hełmika . Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu , to najlepiej poszukać u znajomych mechaników/lakierników , za parę zł czasem za piwo zrobią to porządnie , ponieważ szkoda niszczyć taki fant malując go pędzlem , ewentualnie możesz popróbować farbami w spreju , ale efekt jest o wiele gorszy i wtedy to już hełmik tylko za szybę .A tak na marginesie , to oryginały z „przeszłością” w takim stanie nie trafiają się tak często , więc zanim coś z nim zrobisz zastanów się dwa razy . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian190595997 Posted March 7, 2010 Author Share Posted March 7, 2010 No się zastanowiłem i nie warto niszczyć takiego fantu dla szkoły i oceny :D Już nie popełnię tego błędu co z M-42 co 5 cm szpachle dałem.Chyba że wyleci mi taki 2 to wtedy zrobię to co powiedziałeś a jeden pozostawię w oryginale . Dzięki za pomoc ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.