Damian190595997 Napisano 3 Marzec 2010 Autor Share Napisano 3 Marzec 2010 Znalazłem na strychu u babki na wsi taki hełm sowiecki 3 nitowy . Chcę go odremontować choć nie wiem jaką farbą go pomalować ? Jest gładki jak stół żadnych wżerów tylko farba zniknęła . By był przeznaczony na wystawę szkolną . Jego stan oceniam na bdb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lest Napisano 5 Marzec 2010 Share Napisano 5 Marzec 2010 Jeśli zależy ci aby hełm pozostał w nienaruszonym stanie przez wiele lat , to najlepiej było by go delikatnie wypiaskować , choć jeśli nie posiada rdzawych nalotów , to można to pominąć . Następnie po oczyszczeniu i odtłuszczeniu pomalować natryskowo podkładem epoksydowym , a na to również natryskowo 2-3 warstw lakieru dobranego u lakiernika samochodowego . Barwę najlepiej dobierać według innego hełmika . Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu , to najlepiej poszukać u znajomych mechaników/lakierników , za parę zł czasem za piwo zrobią to porządnie , ponieważ szkoda niszczyć taki fant malując go pędzlem , ewentualnie możesz popróbować farbami w spreju , ale efekt jest o wiele gorszy i wtedy to już hełmik tylko za szybę .A tak na marginesie , to oryginały z „przeszłością” w takim stanie nie trafiają się tak często , więc zanim coś z nim zrobisz zastanów się dwa razy . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian190595997 Napisano 7 Marzec 2010 Autor Share Napisano 7 Marzec 2010 No się zastanowiłem i nie warto niszczyć takiego fantu dla szkoły i oceny :D Już nie popełnię tego błędu co z M-42 co 5 cm szpachle dałem.Chyba że wyleci mi taki 2 to wtedy zrobię to co powiedziałeś a jeden pozostawię w oryginale . Dzięki za pomoc ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.