saperek Napisano 3 Marzec 2010 Autor Napisano 3 Marzec 2010 mam maly problem, chcialbym zmienic wykrywke i nie wiem co sobie sprawic mxt czy terke , prosze o porade, oraz porownanie mi tych maszynek, zalety i wady oby sprzetow, oczywiscie obserwacji praktycznych,
mendi Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 temat przerabiany juz sporo razy, no ale...ostatnio tez stalem przed trudnym wyborem wiec zdaje sobie sprawe, ze ciezko sie zdecydowac, sam osobiscie wybralem mxt ( trafil mi sie za 1500 wiec lyknalem szybko)xterki nigdy nie mialem, ale z wszystkich analiz jakie przeprowadzilem moge smialo napisac:1. mxt wydaje sie byc bardziej uniwersalny- glowny nacisk na kolorowa drobnice, okajonalnie mozna ruszyc na grubszego metalowego zwierza z zadowalajacymi wynikami2. zasiegi w mxt nie powinny odbiegac od tych w xterrce, a nawet ja przewyzszac.3. mxt=3pokretla+2 przelaczniki, w minelabie jest znacznie wiecej opcji-czytaj zabawy, mxt wlaczasz 15 sekund i szukasz.4 wydaje sie, ze mxt mozna taniej dostac z drugiej reki niz xterke( jesli juz to bierz model 70- 705 z tego co slyszalem nic nie wnosi do mozliwosci wykrywacza oprocz innego wygladu)
VanWorden Napisano 5 Marzec 2010 Napisano 5 Marzec 2010 saperek - Prześledź fora internetowe, jest mnóstwo info na ten temat. Wypada się też nie zgodzić z mendim: Na pewno MXT nie jest bardziej uniwersalny od X-Terry tylko odwrotnie, ale na drobnicę jak najbardziej MXT jest jednym z najlepszych sprzętów. X-Terrę też można włączyć i szukać, nie trzeba wchodzić w ustawienia. Co do cen, to nie wiem jak jest w PL ale w UK taniej i łątwiej jest kupić używaną Terrę niż MXT.PozdrawiamVW
saperek Napisano 9 Marzec 2010 Autor Napisano 9 Marzec 2010 gdzie mozna dostac mxt z drugiej reki?? a moze ktos z Was posiada jakowego na sprzedaz
Pas Napisano 7 Listopad 2011 Napisano 7 Listopad 2011 Nie chcę mulić identycznym tematem, więc podepnę się pod starszy... Interesuje mnie waga i wyważenie tych dwóch sprzętów. Jak to tam wygląda? Nie ukrywam że skłaniam się bardziej do MXT ale jeszcze do końca się nie zdecydowałem. Mówiąc wprost, jakoś mi bardziej pasuje pokrętło+wyświetlacz, niż 100 procent elektroniki... sam nie wiem, może się mylę. Jak Terka, to dlaczego?
Pit85 Napisano 8 Listopad 2011 Napisano 8 Listopad 2011 WitamMiałem XT-70 przez 5 lat ,obecnie od 1,5miesiąca Mxt. W kwestii ciężaru/wyważenia: Terka z cewką koncentryczną (ew.elipsą) to ajka" - idealne wyważenie , można biegać non-stop. Natomiast z cewką DD już gorzej (ściąga" ją do dołu) i tu (moim zdaniem) lepiej chodzi się z Mxt , który - mimo większej wagi - ma lepiej rozłożony ciężar (główna waga to puszka z elektroniką) co obciąża bezpośrednio mięsień a nie łokieć (w przypadku X-terry). Zaznaczam że w/w to tylko moja subiektywna opinia , mająca pomóc w wyborze (żadna kryptoreklama)Pzdr
Pas Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Spoko spoko, wiadomo że każdy ma swoje zdanie, ja tutaj nikogo nie posądzam o kryptoreklamę, ale na takie własnie informacje liczyłem. Rozumiem, że pomimo większej wagi MXT mniej czuje zmiany cewek... ok.Panowie macie jakies inne spostrzeżenia?
VanWorden Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Pas - Pit85 ma w 100% rację, ale pisze o standardowej cewce w MXT. Jeśli założysz coś większego (choć zwykle nie ma takiej potrzeby) to balans leci na łeb i szyję a w zasadzie na rękę;-) Pytanie jest do czego chcesz głównie używać ten sprzęt? Jeśli kręci Cię także militarka to wybrałbym raczej MXT, ale oba wykrywacze są naprawdę świetne.PozdrawiamVW
Pas Napisano 9 Listopad 2011 Napisano 9 Listopad 2011 Własnie militarka mnie nie interesuje za bardzo, ale kto wie czy mi się kiedyś nie odwidzi :) Czyli na chwilę obecną większych cewek nie przewiduję. Mam więc mały remis ze wskazaniem ;))) troche bo mnie ciągnie do MXT i trochę po podpowiedzi Pit85, że mimo wiekszej wagi, reki nie obrywa, VW że przy cewce standard jest ok. Mam nadzieję że na zasięgu nie stracę, ale o to nie pytam bo na forum to zwykle kiepsko się kończy :)Dziękuję Panowie i pozdrawiam
Pas Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Oki, dzięki OGNISTY za uwagi. Już się zdecydowałem. Powalczę z MXT, moje wcześniejsze obawy o ciężar/wyważenie wstępnie zostały rozwiane. Reszta wiadomo... czas pokaże.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.