Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet + żaba

artur23_2005

Pytanie

Napisano

Witam.Wpadł mi w ręce Manlicher widoczny na fotce.
100 % oryginał.Pytanie mam co to za żaba bo na austryjaka nie wygląda.Podejrzewam polska,tylko jaki to model?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Drugą żabkę kupiłbym bez większego namysłu- szew prawidłowy, skóra prawidłowo wyślizgana"... Ta pierwsza interesowałaby mnie jakoś mniej ...

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Witam.Wpadł mi w ręce Manlicher widoczny na fotce.
100 % oryginał.Pytanie mam co to za żaba bo na austryjaka nie wygląda.Podejrzewam polska,tylko jaki to model?

Napisano
Bagnecik, to oczywiście Manlicher 1895 w wersji do sztucera (muszka na jelcu). Pochwa we wczesnym- czarnym malowaniu (wojenne i odnawiane w czasie wojny były koloru szaro- niebieskiego, lub szaro-zielonego).
Jeśli chcesz zrobić małe dochodzenie pod kątem oryginalności żabki, to sprawdź, czy szew na stronie tylnej jest równy, czy wszystkie dziurki ładnie „idą „ za sobą. Otworki powinny być jednakowego kształtu- lekko skośne. Polskie przepisy wojskowe dopuszczały co prawda żabki szyte ręcznie, ale ja niejako z zasady traktuję takie jako repliki.
Gdybyś mógł zrobić wyraźne zdjęcie szwu na odwrocie żabki- sam przez ciekawość bym zerknął.
Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie