Bolek70 Posted February 26, 2010 Author Share Posted February 26, 2010 Witam. Jako ze cale wydarzenie miało miejsce w 1939 r włączyłem to do tego działu. Moj dziadek w 1939r podoficer żandarmerii ( kapral- świadectwo ukończenia szkolenia do wglądu dla zainteresowanych) stacjonujący w W-wie ( Okęcie )podczas kampanii wrześniowej eskortujący 3 autokary ( Jego słowa) Szweckich numerach jadące do Królewca ,skąd miały zostać zabrane statkiem do Szwecji. Ponoć zawierały skarby z Wawelu. Po trasie jeden został spalony przez Radziecka baterie P-panc, która została rozbita przez osłonę transportu.Po dotarciu do jakiegoś punktu( nie pamiętam gdzie - słyszałem to tylko raz , a dziadek zmarł)przekazali transport.Następnie cały oddział zakopał bron ( niesamowitym wrażeniem było oglądanie starszego człowieka płaczącego opowiadającego ten fragment )i poszedł do Sowieckiej niewoli. Obóz w Starobielsku , ucieczka podczas wymiany jeńców . Mam pytanie dotyczące tego transportu.Czy coś wiadomo co było transportowane i co się z tym stało po wojnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian. Posted March 2, 2010 Share Posted March 2, 2010 Nikt nie odpowiada, bo każdy analizuje materiały i duma gdzie to jest zakopane lub też do którego pojemniczka ja te skarby włożyłem. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.