Skocz do zawartości
  • 0

Hełm strażacki?

Starowinek

Pytanie

Napisano

Jakiś czas temu padł mi w ręce wykopek (niestety nie mój. Nie jestem specjalistą, ale jest to chyba polski hełm strażacki wz. 35. Tylko przy czyszczeniu na skorupie wyskoczyły mi napisy, które nie za bardzo chyba pasuja, zwłaszcza znaczek z boku. Może ktoś ma jakiś pomysł?

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No to koledze trafił się hełm SS! Gratulacje :D

A tak na poważnie, to te znaczki i imię namalowała sobie właśnie niejaka Lonia, żeby było wiadomo do kogo należy hełm.
Napisano
Nigdy nie twiedziłem że ta skorupa ma coś wspólnego z SS. Ich znaczek nie miał zdaje się grotów skierowanych w doł przy znakach a na tej skorupie takowe są, więc może należy trochę bardziej pogłówkować a nie wypisywać oczywistych wniosków!
Napisano

Jakiś czas temu padł mi w ręce wykopek (niestety nie mój. Nie jestem specjalistą, ale jest to chyba polski hełm strażacki wz. 35. Tylko przy czyszczeniu na skorupie wyskoczyły mi napisy, które nie za bardzo chyba pasuja, zwłaszcza znaczek z boku. Może ktoś ma jakiś pomysł?

Napisano
Wz.50 jak powiedział kol.qwert1403.A napisy to pewnie wzięły się z tego,że dzieci bawiły się w wojnę i ten kto nosił ten hałer był tym złym",może Brunnerem;).Ale chyba ładowali do siebie z ostrej,bo na drugim zdj.widać prawdopodobnie przestrzelinę...
Pozdro.
Napisano
Tylko o ile napis LONIA faktycznie wygląda na odręczny to ten symbolik z boku wygląda jak namalowany od szablonu, nawet groty tych piorunków skierowane w dół ładnie sie zachowały, więc nie było to malowane reką dziecka.
Napisano
Moja rada jest taka zeby cie nie pocisneli na forum ze len jestes to wpisz sobie w wyszukiwarke internetowa polskie helmy strazackie i na bank cos trafisz:)i zaloz temat jak najlepiej go odnowic pozdro
Napisano
Kolego ten hełm najwcześniej mógł powstać w 1950 roku, więc nie licz na jego esesmańskie pochodzenie.
Może i te runy namalowane są od szablonu, ale co z tego? To i tak nie ma nic wspólnego z oryginałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie