szym Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 Nawet podobny i ma skośne skrzydła i usterzenie. Tylko, że z wątku wynika, że jedyny ocalały, niekompletny prototyp przejęli i wywieźli do Stanów Amerykanie, a dokumentację odnaleźli Francuzi. I Rosjanom jej raczej nie pokazali. I tu żeby zamącić temat pjawia się francuski wątek", czyli Dessault 450/452. Pierwszy - D 450 oblatany w 1948 rzeczywiście podobny do Messerschmitta, drugi -D 452 łudząco podobny do Miga 15 (a smaczku dodaje fakt że oblotu dokonał w 1950 r. pilot o wdzięcznym francuskim nazwisku Kostia Rozanoff). I co było pierwsze: kura, czy jajko?
szym Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 http://www.dassault-aviation.com/en/passion/aircraft/military-dassault-aircraft/md-452-mystere-ii.html?L=1
EMPAI Napisano 4 Marzec 2010 Napisano 4 Marzec 2010 A ja w ramach ciekawostki dodam , że Rozanoff urodził się w Warszawie.
Pograbek Napisano 18 Listopad 2011 Napisano 18 Listopad 2011 Witam. Mam iskrownik z samolotu łoś. Niestety leżał u dziadka na złomie sporo lat ale mimo słabego stanu jest chyba kompletny. Przed śmiercią dziadka dowiedziałem się od niego jak go zdobył, a mój ojciec opowiadał mi jak będąc dzieckiem bawił się sprawnym iskrownikiem. Postaram się niedługo wkleić zdjęcia tego iskrownika
braun Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 a może miałby kto sprawdzić czy Łoś jest w Kijowie może większe elementy niż te co mamy (w końcu to Ukraina i chce być UE)
bipunta Napisano 14 Wrzesień 2012 Napisano 14 Wrzesień 2012 Ani MiG-15 Ani F-86 nie są żadną ewolucją P1101. Nie wiem skąd wy takie brednie bierzecie. Prace nad F-86 rozpoczęły się już w 1944r czyżby wywiad USA był tki mega hiper super że już wtedy miał dostęp do prac nieniemieckich biur konstrukcyjnych ? Tą są trzy różne samoloty które powstały niezależnie. A ich pozorne podobieństwo wynika z tego ze prawa fizyki są takie same niezestrzelanie od granic czy ustroju politycznego. Tylko jak wspominałem ich podobieństwo jest pozorne, bo to tak jakby mówić ze ford t i syrenka są podobne bo mają cztery koła kierownice i silnik :)Protoplastą Glostera W28/39 nie był Heinkel 178. Znowu jakieś brednie. Proszę poszukać co oznacza słowo protoplasta. Gloster W28/39 to był protoplastą Meteora !I Mig-15 nie jest żadna kopią Ta183. Co wy oczy nie macie gdzież tu podobieństwo ? To że mają skośne skrzydlak i centralny wlot powietrza to nie dowód ze to jakaś kopia. Kadłub , usterzenie, podwozie i wiele innych detali jest całkowicie inne to już w Saab 29 Tunnan można się dopatrzyć więcej podobieństw do ta183 co też nie znaczy ze to kopia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.