zuzia_sz Posted February 14, 2010 Author Share Posted February 14, 2010 Witam serdecznie!Sprawa dotyczy mojego dziadka Mieczysława Pszczoły urodzonego 28 listopada 1917 roku w dawnym Piotrogrodzie. Mieczysław był synem Andrzeja Pszczoły i Feliksy z domu Wasikowskiej.Mieczysław Pszczoła w swoim życiorysie, który otrzymałam z Urzędu do spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych napisał, że w 1937 roku ukończył kurs pilotażu motorowego w Lublinku koło Łodzi. W listopadzie 1937 roku wstąpił do wojska. Wrzesień 1939 zastał go w 132 Eskadrze Myśliwskiej przydzielonej do Armii Poznań, dokładnie 3 Pułk Lotniczy 132 Eskadra Myśliwska. 17 września 1939 pod Starymi Budami koło Sochaczewa został ciężko ranny. Leczono go w szpitalu polowym Wojska Polskiego znajdującym się na terenie koszar 10 Pułku Piechoty pod nadzorem Niemców (w województwie łódzkim). W połowie listopada 1939 częściowo wyleczony został włączony do transportu jeńców do Prus. W czasie drogi udało mu się zbiec i w początku grudnia 1939 wrócił do Lublina. Potem były już jego dalsze losy wojenne.Dziadek opowiadał, że początkowo latał na Jaskółkach, później na myśliwcach. Przeszedł trepanację czaszki do końca życia miał w boku odłamek bomby.Mieczysław Pszczoła zmarł 29 września 1984.Szukałam wszędzie, gdzie wydaje mi się, że było to możliwe i owszem znalazłam o jego działalności po roku 1940, natomiast nigdzie nic nie mogę znaleźć o jego udziale w Eskadrze 132. Moja mama pamięta, że w domu rodzinnym było zdjęcie z mszy polowej przy samolotach i był na nim również mój dziadek, Niestety zdjęcie podobno zaginęło. Pisałam wszędzie gdzie wydawało mi się, że ktoś może pomóc (łącznie z CAW), ale niestety podobno nie zachowały się żadne informacje. Może ktoś przeglądał jaką książkę, publikację, może coś kojarzy, bardzo proszę o informację. Sprawdzę każdy ślad. PozdrawiamMałgorzata Szmidt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.