Krzysztal Napisano 12 Luty 2010 Autor Share Napisano 12 Luty 2010 Witam, czy może ktoś z szanownych forumowiczów czytał lub chociaż przeglądał tą publikację i może podzielić się wrażeniami? Jak dla mnie 91 zł za 180 stron jest nieco zaporowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Publikacja z pewnością może być ciekawa, też mnie zainteresowała ale jeszcze jej nie nabyłem z powodu ceny. Jak na książkę liczącą 180 stron którą raczej ciężko przejrzeć przed zakupem to stanowczo za dużo jak by liczyła 400-500 stron to cena była by pewnie adekwatna ale nie za tak krótką pracę. Co do tematu nalotów to powstało kilka prac w USA monografie jednostek które tam walczyły. Spróbuję chyba po bibliotekach poszukać. A za ta cenę mogę sprowadzić inne ciekawe zagraniczne publikacje.O tym temacie powstała książka Konieczny A. Śląsk a wojna powietrzna lat 1940 – 1944 jednakże jest ona teraz prawie nie do osiągnięcia, pozostają jedynie biblioteki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boy_dan Napisano 1 Marzec 2010 Share Napisano 1 Marzec 2010 Kiedyś szukałem pomocy na forum Odkrywcy, by rozwiązać jeden nurtujący mnie problem. Oczywiście znalazłem fachowca i między innymi dzięki niemu mogłem napisać Blechhammer". Cieszę się, że informacja o książce dotarła i tutaj.Niestety publikacje nie mogła być obszerniejsza, gdyż dotyczy tylko jednego lotu - ostatniej misji amerykańskiej załogi Robsona z 483-ciej grupy bombowej. Oczywiście wprowadzam czytelnika zaczynając od kompletowania załogi w USA, następnie podaję dane i charakterystykę poszczególnych członków załogi i opisuję historię ich grupy bombowej wraz z wybranymi misjami. Główna część książki opisuje dość dokładnie (z racji wielu świadków z Ameryki, z Polski i licznych dokumentów) wspomnianą, ostatnią misję załogi nad Blechhammer i katastrofę samolotu na Podhalu. Ostatnia część, równie obszerna, opisuje dzieje poszczególnych członków załogi na terenach Europy aż do wyzwolenia. Krótki epilog traktuje o losach powojennych każdego z lotników. Całość uzupełnia około 40 zdjęć i 5 map. Każda strona książki podzielona jest na dwie kolumny: polską i angielską. Niestety nie miałem wpływu na cenę. Książka została wydana w Stanach i decyzję o cenie podjęło wydawnictwo.Pozdrawiam B. Zięba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztal Napisano 3 Marzec 2010 Autor Share Napisano 3 Marzec 2010 Treść ciekawa. A jak to wygląda w Stanach, czy 35 dolarów to standardowa cena?Więc ta lacha" pochodzi z tej fortecy?http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum22/zieba_czesci_009.jpgPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boy_dan Napisano 3 Marzec 2010 Share Napisano 3 Marzec 2010 Niestety nie mieszkam w Stanach, więc nie mogę się wypowiedzieć. Podejrzewam jednak, że książki są i tam w różnych cenach. Blechhammer" została zaliczona do fachowej literatury dotyczącej pewnej dziedziny i dla określonej grupy zainteresowanych.Blacha pochodzi z tej właśnie fortecy, dokładnie spod stanowiska radiooperatora. Otwory służyły do filmowania i fotografowania celów. Podobne zdjęcie zamieściłem również w książce.Pozdrawiam, B. Zięba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boy_dan Napisano 6 Kwiecień 2010 Share Napisano 6 Kwiecień 2010 Ciekawostka związana z moją książką:Pan Richard Hansler, jeden z uczestników lotu opisanego w Blechhammer", zdopingowany przez moją publikację zdecydował się na wydanie wspomnień, które spisał w 1945 roku po powrocie do Stanów. Książka pt. Prepare to bail out!" wyszła w marcu tego roku. Pozdrawiam, B. Zięba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.