polan77 Posted February 11, 2010 Author Share Posted February 11, 2010 Witam mam pytanko jak wy czyscicie miedziane monetki...oprucz elektrolizy. Z góry dziękuje za odp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zapominacz Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 do oliwki z oliwek na pare miesiecy wrzuć i przecieraj szmatka co jakiś czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras85 Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 kolego troche nizej jest mój wątek odnosnie czyszczenia miedzianych monet pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
snake-918 Posted February 11, 2010 Share Posted February 11, 2010 jak kolega pisał oliwa z oliwek, im rzadsza tym lepsza, oprócz tego czytałem o sposobie moczenia w wodzie utlenionej, nie testowałem w 100% ale jestem w trakcie-z opisu wynika, że sposób dobry i nieszkodliwy w razie nie doczyszczenia moniaka pzdrhttp://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php#0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
polan77 Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 dzięki za rady koledzy napewno zkorzystam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diago Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Polecam wodę utleniona lepiej działa niż oliwa z oliwet za wyjątkiem cynkowych monet Link to comment Share on other sites More sharing options...
polan77 Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 ile trzeba trzymac monetke w takiej wodzie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
snake-918 Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 wiadomą sprawą jest, że stopień zabrudzenia każdej monety jest inny, dlatego nie da się jednoznacznie określić ile czasu trzeba trzymać, po prostu trzeba co jakiś czas przecierać monetkę i trzymać aż do skutku pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diago Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Dokładnie tak jak kolega powiedział :) wyjmuj ce 2 dni i przecieraj będziesz widział zadowalający cie efekt i dasz spokój Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr321 Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 ja słyszałem ze kwasem z cytryny cie da oczyścić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 Kwas niszczy nieodwracalnie. Wytrawia z stopu cynk.Wojtek Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemik3 Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 WitamA czy ktoś próbował moczyć w proszku do pieczenia? W taki sposób czyściłem tylko łuski i efekt był bardzo pozytywny. Ciekaw jestem jak działa na monety. Nie jestem teraz w posiadaniu żadnych monet więc nie mam jak sprawdzić.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras85 Posted February 13, 2010 Share Posted February 13, 2010 ja czysciłem ostatnio amoniakiem i efekt jest bardzo dobry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polan77 Posted February 16, 2010 Author Share Posted February 16, 2010 jaras85 jak go stosowaleś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diago Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 Moczyc moniaka chwile wyjmować przecierać szmatka ,i znowu moczyć przecierać itd...... do uzyskania zadowalającego efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras85 Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 Tak jak kolega Diago napisał co jakis czas wyciągaj i przecieraj, ja czysciłem szczoteczka do zebów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumsk Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 Ja jakiś czas w oliwie moczyłem. Ale mi się znudziło i zamaczałem w sodzie oczyszczonej z octem, I powiem szczerze że nie spodziewałem się takiego efektu monety wyglądają 2 razy lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 ...zamaczałem w sodzie oczyszczonej z octem...no coraz piękniej...pokaż to nauczycielowi chemii... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyrograf15 Posted February 17, 2010 Share Posted February 17, 2010 LITOŚCI!!!!!!!!!! Miedzi do kwasu nie wolno!Wojtek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumsk Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 Te monety nie były miedziane... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumsk Posted February 18, 2010 Share Posted February 18, 2010 A w dodatku bo był eksperyment na mało ważnych monetkach, byłem ciekaw wyniku ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek 66 Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 Odnośnie czyszczenia tą sodą i octem to w ostatnim odcinku Było nie mineło pan archeolog na zapytanie redaktora Sikorskiego w czym czyści metale kolorowe odpowiedział właśnie że jest to lekki roztwór sody i octu i co wy na to.Jurek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopijnik2 Posted February 19, 2010 Share Posted February 19, 2010 a jeden pan to se grzałke w lodówce (w środku) zamontował...-------NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + H2O + CO2to samo co cola + trawienie cynku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anarchista Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 Przez dodanie niedużej ilości sody do octu, tak aby pozostał nadmiar octu, otrzyma się bufor octanowy o znacznie wyższym pH niż ocet. W wyniku podwyższenia pH taki roztwór będzie czyścił łagodnie/wolniej niż czysty ocet. Ale nie spodziewałbym się po takim czyścidle żadnych cudów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek_zagroba Posted February 20, 2010 Share Posted February 20, 2010 W poprzednią sobotę w Było, nie minęło..." archeolodzy używali roztworu opisanego przez Anarchiste...;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.