Skocz do zawartości

Czyszczenie monet

polan77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
jak kolega pisał oliwa z oliwek, im rzadsza tym lepsza, oprócz tego czytałem o sposobie moczenia w wodzie utlenionej, nie testowałem w 100% ale jestem w trakcie-z opisu wynika, że sposób dobry i nieszkodliwy w razie nie doczyszczenia moniaka pzdr
http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php#0
Napisano
wiadomą sprawą jest, że stopień zabrudzenia każdej monety jest inny, dlatego nie da się jednoznacznie określić ile czasu trzeba trzymać, po prostu trzeba co jakiś czas przecierać monetkę i trzymać aż do skutku pzdr
Napisano
Dokładnie tak jak kolega powiedział :) wyjmuj ce 2 dni i przecieraj będziesz widział zadowalający cie efekt i dasz spokój
Napisano
Witam
A czy ktoś próbował moczyć w proszku do pieczenia? W taki sposób czyściłem tylko łuski i efekt był bardzo pozytywny. Ciekaw jestem jak działa na monety. Nie jestem teraz w posiadaniu żadnych monet więc nie mam jak sprawdzić.
Pozdrawiam
Napisano
Moczyc moniaka chwile wyjmować przecierać szmatka ,i znowu moczyć przecierać itd...... do uzyskania zadowalającego efektu
Napisano
Ja jakiś czas w oliwie moczyłem. Ale mi się znudziło i zamaczałem w sodzie oczyszczonej z octem, I powiem szczerze że nie spodziewałem się takiego efektu monety wyglądają 2 razy lepiej.
Napisano
Odnośnie czyszczenia tą sodą i octem to w ostatnim odcinku Było nie mineło pan archeolog na zapytanie redaktora Sikorskiego w czym czyści metale kolorowe odpowiedział właśnie że jest to lekki roztwór sody i octu i co wy na to.Jurek.
Napisano
Przez dodanie niedużej ilości sody do octu, tak aby pozostał nadmiar octu, otrzyma się bufor octanowy o znacznie wyższym pH niż ocet. W wyniku podwyższenia pH taki roztwór będzie czyścił łagodnie/wolniej niż czysty ocet. Ale nie spodziewałbym się po takim czyścidle żadnych cudów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie