polan77 Napisano 11 Luty 2010 Autor Share Napisano 11 Luty 2010 Witam mam pytanko jak wy czyscicie miedziane monetki...oprucz elektrolizy. Z góry dziękuje za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zapominacz Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 do oliwki z oliwek na pare miesiecy wrzuć i przecieraj szmatka co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 kolego troche nizej jest mój wątek odnosnie czyszczenia miedzianych monet pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake-918 Napisano 11 Luty 2010 Share Napisano 11 Luty 2010 jak kolega pisał oliwa z oliwek, im rzadsza tym lepsza, oprócz tego czytałem o sposobie moczenia w wodzie utlenionej, nie testowałem w 100% ale jestem w trakcie-z opisu wynika, że sposób dobry i nieszkodliwy w razie nie doczyszczenia moniaka pzdrhttp://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php#0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polan77 Napisano 12 Luty 2010 Autor Share Napisano 12 Luty 2010 dzięki za rady koledzy napewno zkorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 Polecam wodę utleniona lepiej działa niż oliwa z oliwet za wyjątkiem cynkowych monet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polan77 Napisano 12 Luty 2010 Autor Share Napisano 12 Luty 2010 ile trzeba trzymac monetke w takiej wodzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake-918 Napisano 12 Luty 2010 Share Napisano 12 Luty 2010 wiadomą sprawą jest, że stopień zabrudzenia każdej monety jest inny, dlatego nie da się jednoznacznie określić ile czasu trzeba trzymać, po prostu trzeba co jakiś czas przecierać monetkę i trzymać aż do skutku pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 Dokładnie tak jak kolega powiedział :) wyjmuj ce 2 dni i przecieraj będziesz widział zadowalający cie efekt i dasz spokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr321 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 ja słyszałem ze kwasem z cytryny cie da oczyścić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 Kwas niszczy nieodwracalnie. Wytrawia z stopu cynk.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik3 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 WitamA czy ktoś próbował moczyć w proszku do pieczenia? W taki sposób czyściłem tylko łuski i efekt był bardzo pozytywny. Ciekaw jestem jak działa na monety. Nie jestem teraz w posiadaniu żadnych monet więc nie mam jak sprawdzić.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 13 Luty 2010 Share Napisano 13 Luty 2010 ja czysciłem ostatnio amoniakiem i efekt jest bardzo dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polan77 Napisano 16 Luty 2010 Autor Share Napisano 16 Luty 2010 jaras85 jak go stosowaleś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Moczyc moniaka chwile wyjmować przecierać szmatka ,i znowu moczyć przecierać itd...... do uzyskania zadowalającego efektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Tak jak kolega Diago napisał co jakis czas wyciągaj i przecieraj, ja czysciłem szczoteczka do zebów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 Ja jakiś czas w oliwie moczyłem. Ale mi się znudziło i zamaczałem w sodzie oczyszczonej z octem, I powiem szczerze że nie spodziewałem się takiego efektu monety wyglądają 2 razy lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 ...zamaczałem w sodzie oczyszczonej z octem...no coraz piękniej...pokaż to nauczycielowi chemii... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 17 Luty 2010 Share Napisano 17 Luty 2010 LITOŚCI!!!!!!!!!! Miedzi do kwasu nie wolno!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 Te monety nie były miedziane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 18 Luty 2010 Share Napisano 18 Luty 2010 A w dodatku bo był eksperyment na mało ważnych monetkach, byłem ciekaw wyniku ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurek 66 Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 Odnośnie czyszczenia tą sodą i octem to w ostatnim odcinku Było nie mineło pan archeolog na zapytanie redaktora Sikorskiego w czym czyści metale kolorowe odpowiedział właśnie że jest to lekki roztwór sody i octu i co wy na to.Jurek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 19 Luty 2010 Share Napisano 19 Luty 2010 a jeden pan to se grzałke w lodówce (w środku) zamontował...-------NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + H2O + CO2to samo co cola + trawienie cynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 Przez dodanie niedużej ilości sody do octu, tak aby pozostał nadmiar octu, otrzyma się bufor octanowy o znacznie wyższym pH niż ocet. W wyniku podwyższenia pH taki roztwór będzie czyścił łagodnie/wolniej niż czysty ocet. Ale nie spodziewałbym się po takim czyścidle żadnych cudów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_zagroba Napisano 20 Luty 2010 Share Napisano 20 Luty 2010 W poprzednią sobotę w Było, nie minęło..." archeolodzy używali roztworu opisanego przez Anarchiste...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.