matthew Napisano 8 Luty 2010 Autor Napisano 8 Luty 2010 Witam,Czy ktoś może wie, co stało się z motorowym jachtem IRA, zbudowanym pod koniec lat 50-tych w szczecińskiej stoczni im. Teligi, pomyślanym jako prezent dla Nikity Siergiejewicza ? Prezent" z nieznanych przyczyn nie został odebrany, a IRA znalazła się w porcie w Sztynorcie na Mazurach (najpierw Interster, potem Tiga) i niszczała pod chmurką" jeszcze pod koniec lat 90-tych. Ostał się jeno maszt sygnałowy...Z góry dziękuje i pozdrawiam
szym Napisano 8 Luty 2010 Napisano 8 Luty 2010 Myślę, że zniknęła w połowie lat 90. Po Mazurach pływała ze 4 lata. Tu znalazłem zdjęcie z 97 r. Ostatni raz na wodzie widziałem ją chyba w 1989, pływała cięźko, przegłębiona na rufę i z lekkim przechyłem. W 91-92 stał na brzegu pod plandeką. później zostały tylko resztki przegniłego mahoniu z kadłuba.
matthew Napisano 9 Luty 2010 Autor Napisano 9 Luty 2010 Dzięki za odpowiedź. Z moich ustaleń wynika, że została kupiona (a raczej to co z niej pozostało) przez osobę prywatną w celu remontu - i ślad po niej zaginął. Osobiście na niej nie jeździłem ale byłem kilka razy na pokładzie (początek lat 90-tych) i nawet wtedy jej mahoniowa zabudowa i fajnie przeszklona mesa dawały pojęcie o czasach jej świetności. Podobno miała przedwojennego stacjonara Volvo-Penta, który Szwedzi chcieli bezpłatnie wymienić na najnowszy wtedy silnik przez nich produkowany, a jej" umieścić u siebie w fabrycznym muzeum - ze względu na opór materii (czasy ancien regime'u) transakcja nie doszła jednak do skutku.pozdro
szym Napisano 9 Luty 2010 Napisano 9 Luty 2010 No cóż, jej historia na Mazurach była faktycznie krótka, ale był to chyba największy jacht motorowy jaki pływał po mazurskich szlakach w XX wieku. Teraz są tam większe okręty, ale pływają głównie między Wierzbą a Mikołajkami, bo gdzie indziej potrzebowały by asysty pogłębiarki. Pozdrawiam
matthew Napisano 9 Luty 2010 Autor Napisano 9 Luty 2010 IRA miała też ponoć na koncie rejsy pełnomorskie (szkiery, Londyn)co przy jej właściwościach nautycznych wydaje się być dużym osiągnięciem - zarówno jej jak i załogi.pozdro
matthew Napisano 18 Maj 2010 Autor Napisano 18 Maj 2010 Sztynortowy ex-skipper tej krypy twierdzi, ze na granicy w Świecku w ok. połowie lat 90-tych minął ja na na lawecie jadącą na zachód. Podobno kupiła ja jakaś babka z Niemiec.Szkoda fajnej łajby...
kubulek Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 IRA została wywieziona do Austrii,losy dalsze nieznane.Tu widac w mniejszej skali. http://www.naszamodelarni.../JERZY/ira.html
kubulek Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 Poprawny link.http://www.naszamodelarnia.com.pl/WARSZTAT/JERZY/ira.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.