artur23_2005 Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Mam takie pytanko.Co mogło być powodem ,że z tej szabli usunięto orła z kapturka.Głownia zelinke i rękojeść 100% orginał!!!!Brak nakretki,podwójnie zaklepana na końcu,poprzez trzpień głowni i jeszcze jeden nabity bolec.
artur23_2005 Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 Mam takie pytanko.Co mogło być powodem ,że z tej szabli usunięto orła z kapturka.Głownia zelinke i rękojeść 100% orginał!!!!Brak nakretki,podwójnie zaklepana na końcu,poprzez trzpień głowni i jeszcze jeden nabity bolec.
smuga_79 Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 A byl orzelek na kapturku ??? Nie ma nakretki mocujacej rekojesc z rozetka.
artur23_2005 Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 no właśnie nie wiem.Pierwsze przypuszczenie ,ze został zeszlifowany,a może wogóle go tam nie było.Jeśli chodzi o nakrętkę to jest ślad ,ze była .Zostało zaklepane.Dawno.Jeżeli cos było dorobione ,to przed rokiem 1950.Dokupiłem orginalną nakretke i kapturek.Niczym sie nie różnią poza orłem.Napewno szabli coś sie kiedyś przytrafiło skoro nie ma nakrętki.Ale co z tym kapturkiem?Wygląda na orginał z zeszlifowanym orłem albo wogóle go nie posiadał.Ktos spotkał sie z 17 bez orła??Kiedys myślałem o podmianie,ale to chyba nie ma sensu.Pozatym musiałbym przedłużać zaklepany trzpień głowni,żeby nakretka naszła.
Pytanie
artur23_2005
Mam takie pytanko.Co mogło być powodem ,że z tej szabli usunięto orła z kapturka.
Głownia zelinke i rękojeść 100% orginał!!!!
Brak nakretki,podwójnie zaklepana na końcu,poprzez trzpień głowni i jeszcze jeden nabity bolec.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.