Mam pytanko,czy na tym forum znajde jakiś znawców obrazów. Obraz odziedziczyłem po dziadkach.Moja babka była przed wojną służącą u bogatych żydów majacych 3 kamienice w Oświęcimiu.W momencie wkraczania niemców do Polski cała żydowska rodzina uciekła.W ostatnich słowach z moją babka,żydówka dała jej ten obraz mówiąc ,że to najcenniejsze co maja z obrazów i żeby go dobrze schowała bo po wojnie odbierze go spowrotem z nagrodą. Po wojnie nikt sie już nie zjawił ani po kamienice ani po obraz. Obraz był w złoconej ramie ,która niestety sie sypała,wiec moja babka włożyła go do innej w której jest do dziś.Niestety ta była zamała,i babcia poprostu obcieła dół obrazu gdzie był podpis. Z tego powodu mam problem z ustaleniem co to jest.Podejrzewam,że żydzi nie inwestowali by w byle co. Bydź może to jakiś modernistyczny obraz albo coś starszego .Naprawdę nie mam pojęcia. Charakterystyczne jest to,że namalowany na czarnym aksamicie.Mam nadzieje,że jakiś znawca podpowie mi chociaż w jakim okresie powstania szukac
Pytanie
artur23_2005
Mam pytanko,czy na tym forum znajde jakiś znawców obrazów.
Obraz odziedziczyłem po dziadkach.Moja babka była przed wojną służącą u bogatych żydów majacych 3 kamienice w Oświęcimiu.W momencie wkraczania niemców do Polski cała żydowska rodzina uciekła.W ostatnich słowach z moją babka,żydówka dała jej ten obraz mówiąc ,że to najcenniejsze co maja z obrazów i żeby go dobrze schowała bo po wojnie odbierze go spowrotem z nagrodą.
Po wojnie nikt sie już nie zjawił ani po kamienice ani po obraz.
Obraz był w złoconej ramie ,która niestety sie sypała,wiec moja babka włożyła go do innej w której jest do dziś.Niestety ta była zamała,i babcia poprostu obcieła dół obrazu gdzie był podpis.
Z tego powodu mam problem z ustaleniem co to jest.Podejrzewam,że żydzi nie inwestowali by w byle co.
Bydź może to jakiś modernistyczny obraz albo coś starszego .Naprawdę nie mam pojęcia.
Charakterystyczne jest to,że namalowany na czarnym aksamicie.Mam nadzieje,że jakiś znawca podpowie mi chociaż w jakim okresie powstania szukac
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.