Skocz do zawartości
  • 0

2 obrazy olej i akwarela

artur23_2005

Pytanie

Napisano

Mam pytanko,czy na tym forum znajde jakiś znawców obrazów.
Obraz odziedziczyłem po dziadkach.Moja babka była przed wojną służącą u bogatych żydów majacych 3 kamienice w Oświęcimiu.W momencie wkraczania niemców do Polski cała żydowska rodzina uciekła.W ostatnich słowach z moją babka,żydówka dała jej ten obraz mówiąc ,że to najcenniejsze co maja z obrazów i żeby go dobrze schowała bo po wojnie odbierze go spowrotem z nagrodą.
Po wojnie nikt sie już nie zjawił ani po kamienice ani po obraz.
Obraz był w złoconej ramie ,która niestety sie sypała,wiec moja babka włożyła go do innej w której jest do dziś.Niestety ta była zamała,i babcia poprostu obcieła dół obrazu gdzie był podpis.
Z tego powodu mam problem z ustaleniem co to jest.Podejrzewam,że żydzi nie inwestowali by w byle co.
Bydź może to jakiś modernistyczny obraz albo coś starszego .Naprawdę nie mam pojęcia.
Charakterystyczne jest to,że namalowany na czarnym aksamicie.Mam nadzieje,że jakiś znawca podpowie mi chociaż w jakim okresie powstania szukac

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety kolego,to nie jest obraz profesjonalnego malarza a co za tym idzie jego wartość jest pamiątkowa czy raczej emocjonalna"-ktoś może za niego dać kilka złotych...bo to jest pamiątka np.po babci.

Domniemana wartość" mogła też wynikać z tego że sprzedawca lub darczyńca przekonał nabywcę o wartości",lub obrazek mógł namalować ktoś znany w środowisku,ale na pewno nie artysta malarz.
Dla mnie to jest typowa praca pani ze dworu której się nudzi(nudziło).
Wartość tego obrazu jest znikoma a na alleDro jest dużo takich dzieł".
Zapewne wszystko to ci potwierdzą w najbliższej Desie",a żeby ci zaoszczędzić biegania-znajdź adres w necie i wyślij zdjęcia.
Jednak wartość pracy jest taka że licz się z tym że nikomu nie zechce się nawet na list odpisać.

Ale nie płacz,czekoladka na koniec:
sprawdź w necie nazwisko Andre Bauchant.
Co prawda bardzo wątpię,bo i nie ta kolorystyka,kompozycja do d...,no i odległość od miejsca gdzie malował,ale gdyby to był on,to byłbyś bogaty:)
Rozpoznanie dla nawet niezbyt wprawnego handlarza sztuki z podrzędnej Desy nie jest trudne bo Bauchant malował w kwestii technologicznej w bardzo specyficzny sposób,mówiąc przystępnie-nie używał gruntu.
Jak masz jeszcze jakieś dzieła pokaż:)
Pozdr !
Napisano
Dzięki serdeczne za informacje.Faktycznie niby podobne,ale tu jest ta charakterystyczna kreska,którą podkresla każdy element(niby kontur).
Być moze miał tylko wartosć emocjonalna.
Jakie to sa lata 20 ?30?
Aha ten też nie jest gruntowany,.Namalowany został na surowym aksamicie,czy czymś podobnym.
Bardzo bym prosił jeszcze owypowiedx odnośnie akwareli która znajduje sie w dziale identyfikacja.
Napisano
Dokładniejsze datowanie prac wymaga zapoznania się z materiałem na którym są wykonane.
To samo dotyczy pewnego potwierdzenia autora-czyli badanie materiałowe.
Każdy malarz ma czy miał swój sposób często nawet nie celowy,używania gruntów,płócien czy choćby nawet sposobu jego napinania.Gdy malarz jest wartościowy można pokusić sie o badania,jednak chyba nie w tym przypadku.
Co do datowania na podstawie płaszczyzny przedstawiającej-jest to stylizacja charakterystyczna na lata po 1900 roku.

W kwestii akwareli-to na pewno jest akwarela ?
Czy to jest papier ? W tamtym czasie,ponieważ materiały w stosunku do zarobków były drogie,dość często malowano olejem na tekturze.To że farba położona jest laserunkowo(cieniutko)nie przesądza że jest to akwarela.
Ale w sprawie wartości-bez zmian.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie