Skocz do zawartości
  • 0

Część ostrza bagnetu

szczudla

Pytanie

Napisano

Witam! Chciałbym na początku zapytać, czy jest w ogóle jakakolwiek możliwość zidentyfikowania ostrza- od jakiego może pochodzić bagnetu? Jeśli nie będę musiał zadowolić się samymi dociekaniami ze względu na wiek? kucie? pochodzenie? W trakcie wojny; myśliwy pewien musiał wykorzystać elementy włóczące się po lesie. Ostrze do dziś niebezpieczne, długość wystająca z rogu- 21,5cm, w rogu- 4,5cm (zakończenie ostrza nie oznacza zakończenia głowni z lat jego świetności). Znaleziony na terenie Suwałk; współcześnie żenująco podrasowany. Proszę o pomoc... ;)

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
zukuri moze się mylę ale ostrze i głownia to nie jest to samo.Ostrze to cześć głowni,część tnąca natomiast głownia to jest jakby cały metal"
Napisano

najbanalniejsze ukazanie elementów głównych każdej broni białej, i Panowie- pamiętajmy, że rozmawiając z kolegą zukuri konwersujemy ze specjalistą w tym dziale... ;)

Napisano

Witam! Chciałbym na początku zapytać, czy jest w ogóle jakakolwiek możliwość zidentyfikowania ostrza- od jakiego może pochodzić bagnetu? Jeśli nie będę musiał zadowolić się samymi dociekaniami ze względu na wiek? kucie? pochodzenie? W trakcie wojny; myśliwy pewien musiał wykorzystać elementy włóczące się po lesie. Ostrze do dziś niebezpieczne, długość wystająca z rogu- 21,5cm, w rogu- 4,5cm (zakończenie ostrza nie oznacza zakończenia głowni z lat jego świetności). Znaleziony na terenie Suwałk; współcześnie żenująco podrasowany. Proszę o pomoc... ;)

Napisano
No właśnie możliwe, ja szukając tez zatrzymałem się na Lebelu, bo oprócz jednego faktu, że szerokość mojego wynosi jakieś 16,5mm to pasowałoby wszystko. Jednak widząc jakie to ostrze jest delikatne (3mm najgrubsza część) myślę, że ze starości i faktu, iż był zaciekle ostrzony te 3 mm mogły stępić" się, czy stępione" zostać.
Dzięki S.
Napisano
Hej powiem szczerze, az zaniemowiłem. Gdyz posiadam praktycznie identyczny , ale ok nie była to masowa produkcja. Ostrze pochodzi najprawdopodobniej z kordzika LW, tak przynajmniej bylo w moim przypadku, głownia wyrzucona, a ta dorobiona z rogu. Po wojnie u mojej babci, ten sztylet" sluzyl za zarzynania swin. Tutaj pewnie bedzie to samo.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie