Teges Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 Dawno temu dziadek ze złomu wytargał taki miedziany kociołek. Na pewno radziecki, ale czy o przeznaczeniu wojskowym?
maxikasek Napisano 31 Styczeń 2010 Napisano 31 Styczeń 2010 Różniły się od siebie elementami. Nie wiem na ile to producent, a na ile kolejny wzór. W każdym razie carska.
Teges Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 Jesteś pewien że to armia carska? Też miałem takie skojarzenie, ale nie zgadzał mi się ten element.https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum14/a_car4.jpgTak wygląda carski. Lancetowate łączenie kociołka z uchem. U mnie okrągłe. Poza tym u mnie 'ucho' jest dużo dłuższe niż w tych carskich, które widziałem. Niemniej jednak dzięki za podpowiedzi.Pozdrawiam.
Teges Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 Dawno temu dziadek ze złomu wytargał taki miedziany kociołek. Na pewno radziecki, ale czy o przeznaczeniu wojskowym?
Teges Napisano 27 Styczeń 2010 Autor Napisano 27 Styczeń 2010 Bicie. I tu jest różnica pomiędzy moim kociołkiem a tym carskim. W carskich z tego co wiem ten element był lancetowaty, a ten jest obły. Mógłbym prosić o odczytanie tej sygnatury?
Jacek.Ant. Napisano 27 Styczeń 2010 Napisano 27 Styczeń 2010 Na sygnaturce pisze R.Groszcz lub Grosz S.P.B.Sygnatura S.P.B. przynajmniej w przypadku guzików oznacza Sankt Petersburg,a więc kociołek powstał przed 1914 kiedy nazwę miasta zmieniono na Piotrograd.
Pytanie
Teges
Dawno temu dziadek ze złomu wytargał taki miedziany kociołek. Na pewno radziecki, ale czy o przeznaczeniu wojskowym?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.