Skocz do zawartości

Linia Mołotowa

Samson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Czy wie ktoś z kolegów, gdzie mogę znaleźć informacje o rejonach umocnionych Lini Mołotowa", które dziś znajdują się na terenach Ukrainy. Oczywiście takie, źródło żeby nie trzeba było jechać do sąsiada ze wschodu.
Napisano
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F_%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0
Na mapie u góry linia Mołotowa wrysowana czerwoną barwą
Napisano

Pytałem się dlatego, że w sumie RU na terenie Polski są dobrze nam znane. Natomiast Kowelski RU (ten mnie najbardziej interesuje), po pierwsze był jednym z najmniej rozbudowanych (wiadomo jakim tempem budowano linię), a po drugie znajduje się na Ukrainie i w sumie mało co o nim wiadomo.
Oprócz historii moją pasją jest także wędkarstwo, więc przemierzam trochę kilometrów ponad Bugiem i zamieszczam zdjęcia co znalazłem.

Napisano

Schrony linii Mołotowa" często miały to do siebie, że były stawiane bardzo blisko brzegu, który z biegiem lat jest podmywany i efekt widać na załączonym obrazku. Zdjęcia są wykonane przy średnim poziomie wody, czasami jak jest susza woda spada jeszcze bardziej i widać sporo więcej.

Napisano

Wiem, że dużo te zdjęcia nie mówią, ale jestem ciekawy gdzie jeszcze nad granicą rzeczną z wschodnimi sąsiadami można znaleźć coś podobnego.

• 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie