Skocz do zawartości
  • 0

urzadzenie elektryczne BOSCH EM/5571

fanatyk

Pytanie

Napisano

witam
aluminiowa obudowa
numer na tabliczce
EM7[albo /"]5571

wystają z tego dwa kable
rozmiary długie na 100mm
szerokie na 40mm
wysokie na 45mm

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Urządzenie wygląda na cywilne.Można śruby nieco zwilżyć
naftą,odczekać kilka dni i zajrzeć do środka.To faktycznie
może być dzwonek(choć zazwyczaj czasza jest na zewnątrz)
lub brzęczyk.
Napisano

Tym uszczelniaczem może być jakiś rodzaj lepiku, kiedyś wykopałem taką puszkę od prądu z bunkra (tak sądzę, bo była obok), po otwarciu, okazało się, że w środku zalana jest lepikiem lub czymś podobnym. Dokładam swoją fotkę.

Napisano

witam
aluminiowa obudowa
numer na tabliczce
EM7[albo /"]5571

wystają z tego dwa kable
rozmiary długie na 100mm
szerokie na 40mm
wysokie na 45mm

Napisano
Jeżeli wypełniacz przypomina kalafonię to jest to szelak, kiedyś powszechnie stosowany w elektrotechnice. Miedziana lub inna metalowa linka jako uszczelka stosowana jest w urządeniach które muszą być dobrze ekranowane ze względu na zakłucenia.
Napisano
witam

ten lepik u mnie to była najprawdopodobniej kalafonia. po wydłubaniu większości znalazłem cewkę, oraz najprawdopodobniej jakieś kondensatory, jest to układ LC lub może RLC. tak przypuszczam. Ktoś mi podpowiedział, że jest to mega stary statecznik do świetlówek.

Ciekawi mnie tylko pancerność konstrukcji, super uszczelnienie - miedziana linka jako uszczelka, oraz zalanie tego właśnie kalafonią [?].
Czy normalne to było ? czy może jest to jakieś urządzenie o przeznaczeniu specjalnym, może do użytku zewnętrznego, lub na statku?
Napisano
co jak co ale to na pewno nie jest dzwonek do drzwi. :D
śruby są zaślepione nie da się ich wykręcić bez wiercenia. Chyba że to dzwonek od łodzi podwodnej, bo widać że jest fest uszczelniony, wręcz hermetyczny .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie