Zenit Napisano 15 Styczeń 2010 Autor Napisano 15 Styczeń 2010 Czy posiada ktoś z Was jakieś info na temat forsowania umocnień w rejonie Tiborlager"Wiem że front przetoczył się tamtędy praktycznie z marszu, lecz samo miejsce uważam bardzo interesujące i tajemnicze.Pięknie opisuje to w swoich wspomnieniach pan Sergiusz Jackowski Dzieje nad strumykiem".Może ktoś kto szukał na tym terenie się wypowie.Ciekaw jestem waszych opinii na temat tego miejsca.
feld Napisano 15 Styczeń 2010 Napisano 15 Styczeń 2010 Pewnie ze szukał.Ja osobiscie obok obiektu za skrzyzowaniem...w transzejach.Oczywiscie rejon strzelnicy,i w szerokim pojeciu tzw smietniki koło koszar..Ale to z 10 lat temu.Co sie trafiało?krótko-Wsio...od przysłowiowego gwozdzia od buta po ciezki sprzet.
marekkom55 Napisano 20 Luty 2010 Napisano 20 Luty 2010 Tak,kiedyś było tam tego od groma,ja szukam tam w wolnych chwilach(a jest ich coraz mniej-dzieci),z różnym skutkiem na ogół teren mocno przekopany ,ale jakiś guziczek,czy łuska od mauzera polska zawsze się trafi,a co do książki pana Jackowskiego czytałem ją ,ale miejsc za nic nie mogłem namierzyć
Zenit Napisano 21 Luty 2010 Autor Napisano 21 Luty 2010 Tak,poszukiwaczy to ja tu widzialem juz prawie 30 lat temu,wiec teren pewnie przekopany,ale jak ktos lubi bunkry i dlugie spacery to na majowke pierwsza liga.Pozdrawiam
marekkom55 Napisano 27 Luty 2010 Napisano 27 Luty 2010 jeśli chodzi o przełamanie Niemieckiej obrony w rejonie Ciborza,bunkier na krzyżówce na rokietnice obsadzały niedobitki wermachtu i werwolfu ,ale wycofanli się z niego do okopów za nim .W innym miejscu sowieci przeprawili się na łodziach koło Przetocznicy ,reszta jest w książce pana Jackowskiego.Koło starej strzelnicy też coś musiało się dziać znajdowano tam sporo fantów po Belgach i Węgrach
Zenit Napisano 5 Marzec 2010 Autor Napisano 5 Marzec 2010 Mysle ze koledze chodzilo o vollxsturm,chociaz gdzies na naszym forum czytalem ze w miejscowosci Krezoly pod Sulechowem znaleziono po wojnie magazyn broni wehrwolfu wiec kto wie...Natomiast mam informacje nie potwierdzone ze umocnien bronil 338 batalion zastepczy grenadierow.
Zenit Napisano 6 Marzec 2010 Autor Napisano 6 Marzec 2010 338 Batalion zapasowy grenadierow.Przepraszam
marekkom55 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 a co wiecie na temat jednostek nie niemieckich walczących w tym rejonie,dowiedziałem się o tym kilka lat temu i bardzo mnie to zainteresowało.Podobno walczyły tam jak już pisałem wyżej Belgowie i Węgrzy
feld Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 Wiec..Było tak opowiem.Na słynne transzeje koło tzw.obiektu miedzy Skapym i Ciborzem trafiłem swego czasu nie chwalac sie jako pierwszy.Trafiłem poniewaz posłuchałem relacji pewnego autochtona.Co wychodziło z tej transzeji-A wiec w kupkach poukładane na dnie transzei..Hełm,plecak ,maska ,oprzadzenie ,plus nierzadko pukawka-wiekszosc na odcinku około 2 km,ułozona była jeden obok drugiego.Co najdziwniejsze w plecekach znajdowały sie buty strzelców górskich,nierzadko okulary tych strzelców,-w plecaku,badz na hełmie-wiekszosc bagnetow miała parciane zastepcze zabki,manierki w wiekszosci ebonitowe tzw,kokosy.Miedzy tymi rzeczami trafiały sie reztki mundurów z słowackimi,badz wegierskimi guzikami-sugeruje tu raczej volksturm-odziewano ich w co sie dało..Trafiały sie tez niestety szczatki zołnierzy..najprawdopodobnie nie padłych w walce,lecz rozstrzelanych przez rosjan.....to tyle-wnioski wyciagnijcie sami.
marekkom55 Napisano 6 Marzec 2010 Napisano 6 Marzec 2010 A więc moja zagadka chyba się rozwiazała.Chociaż mam cichą nadzieje że może gdzieś coś jeszcze leży w ziemi po innych formacjach,w końcu cały czas coś wychodzi z ziemi,sam trafialem na Wegierskie bączki.A Cibórz kryje jeszcze niejeden skarb
adam1204 Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 w Ciborzu nie walczyli Belgowie lecz był tam jeniecki obóz w którym byli oni przetrzymywani
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.