elamarta1994 Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Napisano 9 Styczeń 2010 W. Lipieński , Bajończycy i Armia Polska we Francji , Warszawa 1929W. Gąsiorowski, Historia Armi Polskiej we Francji ,t . 1, Warszawa1931;t ,2 Łódź 1930.B.Ligocki, Dzieje Armi Generała Hallera na obczyźnie. Warszawa 1926.J. Sierociński, Armia Polska we Francji. Dzieje wojsk generała Hallera na obczyźnie. Warszawa 1929.( tę książkę już mam ).M. Seyda, Polska na przełomie dziejów,t .1, Poznań 1927 i t.2 , Poznań 1931. Mili Państwo Szukam w/w książek może ktoś z państwa posiada w swoich zbiorach i miałby zamiar odsprzedać byłbym bardzo wdzięczny. Dodatkowo szukam wszelkich pamiątek związanych z Błękitną Armią i jej Wodzem.Zainteresowane osoby proszę o kontakt telefoniczny pod nr.509 426 060.Dzieje w/w Armii to temat godny polecenia i rozpoczęcia poszukiwań .Zbyt mało pisze i mówi się na ten temat. Należy przecież pamiętać że wielu naszych rodaków oddało życie na polach bitew ziemi Francuskiej.Szczególnie interesują mnie losy żołnierzy z 5 komp Pierwszego Pułku Piechoty Strzelców Polskich we Francji.Wymieniona kompania wsławiła się atakiem w nocy z 24 na 25 lipca 1918r. na wzgórze z laskiem zwane ,,Bois de Raqette jednym z żołnierzy i dowódcą plutonu tej kompani był mój dziadek sierżant Filip FONDER który po śmierci oficerów objął dowództwo tej kompani. Kompania ta wzięła do niewoli 118- 200 jeńców zdobyła całe zapasy i 20 CKM-ów. Wymieniona kompania utrzymała zdobyte pozycje jednak poniosła ogromne straty, zginęło 3oficerów 3oficerów zostało rannych zginęło42 szeregowych i 77 zostało rannych.Bohaterski czyn tej kompani utrwalił dobre imię Pułku wśród pułków francuskich,oraz wśród przełożonych.Za ten czy 5 kompania została odznaczona Krzyżem,,Croix de Guerre" z gwiazdą brązową. Pozdrawiam i czekam na rozwinięcie tematu.
skrzypol1 Napisano 18 Sierpień 2012 Napisano 18 Sierpień 2012 to ja jeszcze dorzucę książkę: Witold Jarno,1 Dywizja Strzelców Armii Generała Hallera w latach 1918-1919http://www.ibidem.com.pl/katalog/isbn83-88679-55-4.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.