GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 Witam,Szukałem w wyszukiwarce, i dzięki Waszym radom właśnie przeprowadzam swoją pierwszą elektrolizę! Jednak odpowiedzi na kilka pytań się nie doszukałem, proszę o wyjaśnienie.1. Czyszczę bardzo ciężką, choć uciętą ok, 3cm nad pierścieniem wiodącym szklankę od szrapnela. Po godzinie nie zauważyłem efektów czyszczenia, czy to zbyt krótko?2. Czy w czasie elektrolizy woda zawsze robi się taka czarno-brązowo-brunatna?3. Po 'kontrolnym' wyjęciu wspomnianej wyżej szlkanki, zauważyłem, że krokodylek +" zostaje odrdzewiany, a nawet ma dużo wżerów, dlaczego?4. Jak usunąć czarny nalot pojawiający się na czyszczonym przedmiocie?Elektrolizę przeprowadzam na standardowym prostowniku.Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 Przepraszam, odpowiedź na pytanie 3. znalazłem kilka wątków niżej. Tu w celu wyjaśnienia.Krokodylka +" mi zjada, a metalowy pilnik który miało zjadać, po ponad godzinie w ogóle nie rdzewieje. Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 1.Godzina na taki przedmiot - za mało2.U mnie zawsze,u innych pewnie też.3.Krokodylka + lepiej wyjmij,bo zostanie po nim tylko wspomnienie.Musi być nad roztworem.4.Szczotka na wiertarce.Pozdro i życzę powodzenia!A mi prostownik padł:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Na + do zjedzenia" zapodaj jakiś przedmiot ze zwykłej stali węglowej.Fachowcy tak radzą,ja się stosuję;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 A na jakim prądzie pracujesz?(chodzi o ampery). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 Wielkie dzięki, pracuję na 9 Amperach.Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 A co do tego czarnego nalotu, oczywiście bez urazy, ale równie dobrze szczotką na wiertarce mógłbym ją wyczyścić bez elektro, a co np. jakbym miał magazynek który ma cienką blachę?Zdrów.! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 chodziło mi oczywiście o szklankę szrapnela zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Bez elektro tak nie wyczyścisz samą szczotą,co najwyżej wypolerujesz rdzę,z grubsza smerniesz i tyle.Elektroliza usuwa korozję,jeżeli wolisz żeby ten przykładowy magazynek trzymał się na rdzy to Twój wybór:)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 Nie, nie chodziło mi o to ;)Po prostu, co, jeżeli 'cienkoblachy' magazynek zajdzie mi czarnym nalotem? Szczota przecież go zniszczy (?)Zdrów.! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 Pytanie dodatkowe :)Ile mniej więcej będzie trwała elektroliza takiej szlanki? bo jak dmuchnę w ten syf i ją widzę, to ona dalej jest czarna (nalot?) lub zardzewiała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Mi tam wszystko zachodzi czarnym nalotem:)Szczota jej na pewno nie zniszczy,chyba,że będziesz się bardzo starał:)Musisz stale kontrolować proces,co jakiś czas przemywać fanta,aż do momentu,kiedy uznasz że jest czysty.A ile będzie to wszystko trwać to zależy od wielu czynników,stopnia korozji,natężenia prądu itd.Kontrola przede wszystkim:)Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2010 Dzięki, szklanka po elektrolizie wyszła całkiem całkiem.Zdrów.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 11 Styczeń 2010 Share Napisano 11 Styczeń 2010 Każdy dochodzi do wprawy z czasem.Powodzenia i pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeneralRemek Napisano 11 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2010 Dzięki, na razie muszę uporać się z zepsutym potencjometrem, lata jak mu się podoba, wychodzi za skalę, a wskazuje max. 4 Ampery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.