Skocz do zawartości

bagnet Perkun - Czyszczenie ultradźwiękiem

Sliski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!.
Jestem posiadaczem bagnetu widocznego na zdjęciach. Posiada on na sobie ( najbardziej na samym szpicu ) czarne tak jakby zamalowane punkty w dziurkach po rdzy ( niestety nie wiem jak to inaczej opisać ).

Na początku myślałem, iż jest to po prostu farba, próbowałem zmyć to rozpuszczalnikiem nie zadziałało.
Potem doszedłem do wniosku że bagnet ten mógł zostać przejęty przez np. Niemców, i że nałożyli na niego oksydę. Próbowałem usnąć ją metodą mechaniczną, w innych przypadkach na resztki oksydy to działało, ale nie tym razem na tym bagnecie.
Rozpoczołem poszukiwania, chemikalii i innych rzeczy, którymi mógł bym to usunąć. Nie da się. Nie mam pojęcia co to jest.
Zdecydowałem się na metodę czyszczenia ultradźwiękiem, ale boję się że może ona naruszyć konstrukcję bagnetu, albo po prostu zniszczyć jego okładki.

Moje pytania brzmią:
1). Czy ktoś słyszał o tak owej metodzie, i czy jest ona skuteczna, i czy nie zniszczy mojego bagnetu
2). Jeżeli ktoś jest w stanie proszę o zidentyfikowanie tych chropek, z czego one są i czym można je usunąć. ( Jeżeli potrzeba wyśle fotografie w oryginalnej rozdzielczości )

p.s przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie posiadam innego aparatu niż w telefonie.
Proszę o pomoc i rozwiązanie jak dla mnie tej zagadki.

Nie jestem pewien czy to o to samo chodzi, ale ja to po prostu wydłubywałem z wżerów nożem, bo u mnie to dosyć miękkie było. Po opróżnieniu takiego wżeru czasem okazywało się, że pod tym czarnym ciągle siedzi rdza i jeszcze trzeba elektrolizować.

To jakieś produkty korozji, być może dodatkowo zmienione przez elektrolizę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie