Sliski Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 Witam!.Jestem posiadaczem bagnetu widocznego na zdjęciach. Posiada on na sobie ( najbardziej na samym szpicu ) czarne tak jakby zamalowane punkty w dziurkach po rdzy ( niestety nie wiem jak to inaczej opisać ).Na początku myślałem, iż jest to po prostu farba, próbowałem zmyć to rozpuszczalnikiem nie zadziałało.Potem doszedłem do wniosku że bagnet ten mógł zostać przejęty przez np. Niemców, i że nałożyli na niego oksydę. Próbowałem usnąć ją metodą mechaniczną, w innych przypadkach na resztki oksydy to działało, ale nie tym razem na tym bagnecie.Rozpoczołem poszukiwania, chemikalii i innych rzeczy, którymi mógł bym to usunąć. Nie da się. Nie mam pojęcia co to jest.Zdecydowałem się na metodę czyszczenia ultradźwiękiem, ale boję się że może ona naruszyć konstrukcję bagnetu, albo po prostu zniszczyć jego okładki.Moje pytania brzmią:1). Czy ktoś słyszał o tak owej metodzie, i czy jest ona skuteczna, i czy nie zniszczy mojego bagnetu2). Jeżeli ktoś jest w stanie proszę o zidentyfikowanie tych chropek, z czego one są i czym można je usunąć. ( Jeżeli potrzeba wyśle fotografie w oryginalnej rozdzielczości )p.s przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale nie posiadam innego aparatu niż w telefonie.Proszę o pomoc i rozwiązanie jak dla mnie tej zagadki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 4 Styczeń 2010 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 4 Styczeń 2010 Share Napisano 4 Styczeń 2010 Kolego czarne plamy to ślady wcześniejszego działania korozji. Moim zdaniem nie ma sensu ich usuwać. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 5 Styczeń 2010 Share Napisano 5 Styczeń 2010 Pochodzenie plam tak jak Thomson napisał. Ultradzwięków drewno nie wytrzyma.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 Nie jestem pewien czy to o to samo chodzi, ale ja to po prostu wydłubywałem z wżerów nożem, bo u mnie to dosyć miękkie było. Po opróżnieniu takiego wżeru czasem okazywało się, że pod tym czarnym ciągle siedzi rdza i jeszcze trzeba elektrolizować. To jakieś produkty korozji, być może dodatkowo zmienione przez elektrolizę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 6 Styczeń 2010 Share Napisano 6 Styczeń 2010 Takim dłubaniem nożem można łatwo porysować ładną sztukę. Radze tylko przetrzeć wd 40 i odstawić na półkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski Napisano 7 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2010 Aha. Zrobię tak jak mi napisaliście. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.