IgI Napisano 29 Grudzień 2009 Autor Napisano 29 Grudzień 2009 WitamDziadkowie właśnie mi przywieźli dwie menażki z okolic Studzianek. Prosiłbym o ID.Pierwsza menażka:
Luftlander Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Pierwsza to dolna część od niemieckiej menażki M31.
IgI Napisano 29 Grudzień 2009 Autor Napisano 29 Grudzień 2009 Panowie wielkie dzięki ;] Lecz byłaby może możliwość potwierdzenia pochodzenia tej pierwszej menażki? Widziałem zdjęcie podobnej, która służyła w LWP, więc mam mieszane uczucia co do niej.
m4sherman Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 W przypadku pierwszej nie sądzę by była ona niemiecka ze względu na kształt uszu do pałąka (niemieckie miały dłuższe i na dwóch nitach, no i siłą rzeczy bicia na jednym), stawiałbym na rosyjską przed 1941 rokiem (trójkątne uszy), ale pewności nie mam, co do drugiej - nie wiem.
m4sherman Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 ta pierwsza menażka, o której wspomniałem że rosyjska, była wzorowana na niemieckiej M 31 (tym tropem szedł kol. Luftlander)za czasów przyjaźni niemiecko - sowieckiej; - patrz muchobojka kal. 45 mm - Pak 36 Rheinmetall kal. 37 mm, druga menażka jest włoska - czwarte zdjęcie od dołu - nity po blasze do troczenia.
IgI Napisano 29 Grudzień 2009 Autor Napisano 29 Grudzień 2009 Ooo, to chyba coś w deseń tej pierwszej:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=644354#742787Wielkie dzięki :)Teraz tylko można spekulować co robi włoska menażka pod Studziankami? ;]
aris12 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Menażki włoskie znajduję się nie tylko w miejscach stacjonowania tych wojsk czy póżniej w obozach jenieckich.W1943 roku po podpisaniu kapitulacji Włoch przez marszałka Badoglio duża ich ilość trafiła jako uzupełnienie dla wojska niemieckiego.Niemcy zdobycznym ekwipunkiem nie gardzili i nieprzypadkowo nazywano ich ''śmieciarzami europy''.
Luftlander Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 Dokładnie tak jak kolega m4sherman napisał, mój błąd.
aris12 Napisano 29 Grudzień 2009 Napisano 29 Grudzień 2009 W przypadku drugiej menażki wygląda na włoską ,ale głowy za to nie dam :http://www.ioh.pl/sprzet/index.php?art=1Pozdro
Pytanie
IgI
Witam
Dziadkowie właśnie mi przywieźli dwie menażki z okolic Studzianek. Prosiłbym o ID.
Pierwsza menażka:
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.