Skocz do zawartości
  • 0

Dwie Menażki.

IgI

Pytanie

Napisano

Witam
Dziadkowie właśnie mi przywieźli dwie menażki z okolic Studzianek. Prosiłbym o ID.

Pierwsza menażka:

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie wielkie dzięki ;] Lecz byłaby może możliwość potwierdzenia pochodzenia tej pierwszej menażki? Widziałem zdjęcie podobnej, która służyła w LWP, więc mam mieszane uczucia co do niej.
Napisano
W przypadku pierwszej nie sądzę by była ona niemiecka ze względu na kształt uszu do pałąka (niemieckie miały dłuższe i na dwóch nitach, no i siłą rzeczy bicia na jednym), stawiałbym na rosyjską przed 1941 rokiem (trójkątne uszy), ale pewności nie mam, co do drugiej - nie wiem.
Napisano
ta pierwsza menażka, o której wspomniałem że rosyjska, była wzorowana na niemieckiej M 31 (tym tropem szedł kol. Luftlander)za czasów przyjaźni niemiecko - sowieckiej; - patrz muchobojka kal. 45 mm - Pak 36 Rheinmetall kal. 37 mm, druga menażka jest włoska - czwarte zdjęcie od dołu - nity po blasze do troczenia.
Napisano
Ooo, to chyba coś w deseń tej pierwszej:
http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=644354#742787
Wielkie dzięki :)
Teraz tylko można spekulować co robi włoska menażka pod Studziankami? ;]
Napisano
Menażki włoskie znajduję się nie tylko w miejscach stacjonowania tych wojsk czy póżniej w obozach jenieckich.W1943 roku po podpisaniu kapitulacji Włoch przez marszałka Badoglio duża ich ilość trafiła jako uzupełnienie dla wojska niemieckiego.Niemcy zdobycznym ekwipunkiem nie gardzili i nieprzypadkowo nazywano ich ''śmieciarzami europy''.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie